Foto:Shutterstock

Palestinski zatvorenici pušteni iz izraelskih zatvora izjavili su za BBC da su ih stražari zlostavljali i kolektivno kažnjavali u nedeljama nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Opisali su da su bili udarani motkama, da su na njih puštali pse sa brnjicom i oduzimali im odeću, hranu i ćebad. Jedna zatvorenica je rekla da joj je prećeno silovanjem i da su čuvari dva puta aktivirali suzavac u ćelijama. BBC je razgovarao sa ukupno šest osoba, od kojih su svi rekli da su pretučeni pre nego što su napustili zatvor.

Udruženje palestinskih zatvorenika kaže da su neki čuvari navodno urinirali po zatvorenicima sa lisicama na rukama i da je šest zatvorenika umrlo u zatvoru, piše BBC.

Kao odgovor na optužbe, Izraelska zatvorska služba navela je za BBC da su svi zatvorenici pritvoreni u skladu sa zakonom i da imaju sva osnovna prava koja su zakonski propisana.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Nismo upoznati sa tvrdnjama koje ste opisali“, navodi se u saopštenju.

Ipak, zatvorenici i pritvorenici imaju pravo da podnesu pritužbu koju će u potpunosti ispitati zvanični organi, dodaje se u saopštenju.

Izrael nije direktno odgovorio na pitanje o smrti u zatvorima, ali je naveo da su četiri zatvorenika umrla tokom proteklih nedelja i da zatvorska služba nema saznanja o uzrocima smrti.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Osamnaestogodišnji Muhamed Nazal jedan je od zatvorenika koje je Izrael oslobodio u zamenu za izraelske žene i decu koje je Hamas držao kao taoce. On je od avgusta bio u zatvoru Nafha iako, kako kaže, ne zna razlog njegovog hapšenja.

On kaže kako su čuvari pre desetak dana ušli u ćeliju i pokušali da isprovociraju zatvorenike pljeskanjem i vriskom.

„Kada su videli da ne reagujemo počeli su da nas tuku. Pokušavao sam da zaštitim glavu, a oni su mi lomili noge i ruke“, priča Nazal.

Foto: Issam Rimawi / AFP / Profimedia

Rendgenski snimci koje je porodica dala BBC-u, predata su dvojici lekara u Velikoj Britaniji koji su potvrdili prelome obe ruke.

Kaže kako su mu ostali zatvorenici pomagali da jede, pije i koristi kupatilo i da nije tražio medicinsku pomoć od stražara, jer se plašio da će ga ponovo pretući.

Izraelska zatvorska služba osporila je Muhamedovu priču, rekavši da ga je pre oslobađanja pregledao lekar i da nije imao nijedan zdravstveni problem.

Foto: Issam Rimawi / AFP / Profimedia

Muhamed kaže da se ponašanje čuvara u zatvoru promenilo nakon napada Hamasa 7. oktobra. Rekao je kako su ih stražari udarali nogama i palicama i da mu je jedan stražar gazio po licu.

„Pustili su pse na i onda su počeli da nas tuku. Izneli su dušeke, našu odeću, jastuke, a hranu su bacili na pod. Na telu imam tragove od ujeda psa“, kazao je on.

Drugi palestinski zatvorenici sa kojima je BBC razgovarao, opisali su sličnu promenu u ponašanju stražara nakon napada Hamasa.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Šef Udruženja palestinskih zatvorenika, Abdulah al-Zagari, rekao je da su mnogi zatvorenici bili svedoci nasilnog premlaćivanja cimera iz ćelije, a takođe je čuo i tvrdnje da stražari uriniraju po zatvorenicima.

Lama Kater, koja je ranije ove nedelje puštena iz zatvora, objavila je snimak na društvenim mrežama u kojem se navodi da joj je jedan obaveštajac pretio silovanjem neposredno nakon njenog hapšenja krajem oktobra.

„Imala sam lisice i povez na očima. Pretili su da će me silovati… Bilo je jasno da je cilj bio zastrašivanje“, rekla je on.

Pročitajte još...

Takođe je rekla da je u zatvoru Damon straža u spavaonicama bacala suzavce.

Udruženje palestinskih zatvorenika kaže da je došlo do naglog porasta broja palestinskih smrtnih slučajeva u pritvoru od napada 7. oktobra, pri čemu je od tada, šest osoba umrlo u zatvoru.

Izrael je saopštio da su četiri zatvorenika umrla tokom proteklih nedelja i da zatvorska služba nema saznanja o uzrocima smrti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar