Borba spasilaca da spuste na bezbedno osmoro dece i dva nastavnika koji su od jutros zaglavljeni u kabini žičare na skoro 400 metara visine i dalje traje. U akciji je angažovano na hiljade ljudi, ali vreme ističe, a stvari se dodatno komplikuju. Prema navodima britanskog BBC, jedan od zarobljenih dečaka ima srčano oboljenje.

BBC je naveo da su kablovi žičare pukli oko 7.15 časova po lokalnom vremenu, zbog čega žičara visi na jednom užetu, odnosno, „drži se“ za jednu sajlu, što dodatno komplikuje stvari za spasioce.

Prema najnovijim podacima, trenutno se sprema alternativni plan spasavanja, koji podrazumeva konošac koji se postavlja sa obe strane žičare u slučaju da vojska ne bude u stanju da izvuče putnike pomoću helikoptera.

Teška operacija spasavanja

Pomoćnik komesara Alaja Džavad Husein govorio je o pokušaju spasavanja zarobljenih putnika uz pomoć helikoptera pakistanske vojske.

Vodu i druge prehrambene namirnice putnicima je dopremila spasilačka ekipa iz helikoptera.

Velika nadmorska visina, jak vetar i kriva žičara otežavaju spasavanje.

„Helikopter treba da lebdi na pravoj visini iznad žičare dok se vojnik spušta do putnika. Ako se krene u pogrešnom pravcu na jakom vetru, to bi moglo ozbiljno da utiče na spasilačke napore. Vojnik mora da dođe do putnika iz ugla gde žičara nije prevrnuta“, objasnio je penzionisani vojni brigadir Tipu Sultan.

Žičara od jutros vozila četiri puta

Zbog slabe putne povezanosti, žičare su normalan način prevoza u Pakistanu. U ovom slučaju, škola i kuća zarobljenih putnika nalaze se u dva različita sela, koja su međusobno udaljena dva sata hoda.

Jedan od policajaca je rekao kako je dobio potvrdu od gradske uprave i da je žičara, koja se zove „Doli“, proveravana svakog meseca.

Žičara je od jutros četiri puta prevezla putnike do i od škole.

Očajni roditelji: Spasite nam decu!

Lokalni policajac Muhamed Amjad rekao je kako je do sada u operaciji spasavanja učestvovalo četiri helikoptera.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, roditelji zarobljene dece su na mestu incidenta i „vlada potpuni haos“.

„Plaču i mole da im deca budu spasena“, piše portal.

Šestoro dece u žičari ima između deset i 16 godina. Tinejdžer od 16 godina je srčani bolesnik i poslednja dva sata je bio bez svesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar