Božićno obraćanje kraljice Elizabete Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS/File Photo

Britanska kraljica Elizabeta odala je počast preminulom suprugu princu Filipu tokom svog prvog božićnog televizijskog prenosa nakon smrti životnog saputnika.

Kraljica je na početku istakla da iako je Božić vreme velike sreće i dobrog raspoloženja za mnoge, može biti teško onima koji su izgubili voljene.

„Ove godine, posebno, razumem zašto“, rekla je ona.

Video poruka emitovana u subotu počela je odlomkom iz kraljičinog govora 1997. godine za Zlatnu godišnjicu venčanja sa vojvodom od Edinburga. Fotografija para koji obeležava godišnjicu venčanja bila je izložena na stolu ispred kraljice. Kako bi dodatno odala počast mužu, kraljica je nosila broš od safirne hrizanteme sa kojim je fotografisana tokom svog medenog meseca 1947. godine.

Vladarka Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da od smrti princa Filipa utehu dobija zbog topline i naklonosti mnogih koji su odali počast njegovom životu i radu.

„Njegov osećaj za druge, intelektualna radoznalost i sposobnost da istisne zabavu iz bilo koje situacije – sve su to bile neodoljive vrline. Taj vragolasti, upitni pogled bio je blistav na kraju kao kada sam ga prvi put ugledala“, dodala je kraljica.

Ona je istakla da koliko god kraljevskoj porodici nedostaje princ Filip, svi su svesni da bi on želeo da imaju proslavu, dodajući da iako je kovid ove godine još jednom otkazao proslavu Božića, još uvek postoji mnogo prazničnih tradicija koje su dragocene kao što su pevanje pesama, kićenje drveta, razmena poklona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je dodala da je prenošenje ove tradicije i vrednosti generacijama za nju „izvor velike sreće“.

Kraljica je otkazala neke od svojih božićnih planova ove godine zbog kovida. Nije otputovala u Sandringem za Božić, kao što je tradicija, već je slavila u zamku Vindzor.

Palata je takođe otkazala predbožićni ručak koji monarh obično organizuje za širu porodicu.

BONUS VIDEO Veze britanske i srpske kraljevske porodice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar