Kraljica Elizabeta II Foto:AP Photo/Alastair Grant

Posle više od sedam decenija ljubavi, kraljica Elizabeta II danas obeležava prvu godišnjicu braka sama u svojoj palati.

Pročitajte još:

Princ Filip (99) preminuo je 9. aprila 2021. Njihov brak je važio za srećan i veoma uspešan, a na današnji dan proslavili bi 74. godišnjicu.

Nažalost, život se kraljici u poslednjih godinu dana znatno promenio. I samoj joj se zdravstveno stanje pogoršalo, a poslednja fotografija koja je trebala da potvrdi kako se kraljica oseća bolje, samo je dodatno raspršila sumnju o njenom lošem stanju.

Podsetimo, U raskošnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, princeza Elizabeta udala se za svog dalekog rođaka, Filipa Mauntbatena, odvažnog bivšeg princa Grčke i Danske koji se odrekao svojih titula da bi se oženio engleskom princezom.

Princeza Elizabeta, naslednica britanskog trona, imala je 21 godinu. Filip, 26 godina, borio se kao britanski pomorski oficir tokom Drugog svetskog rata i postao je vojvoda od Edinburga uoči venčanja sa Elizabetom.

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Proslave uoči venčanja popularne princeze podigli su duh britanskog naroda, koji se borio sa ekonomskim poteškoćama nakon Drugog svetskog rata.

Smrt kralja Džordža VI 6. februara 1952. godine dovela je Elizabetu na tron, a Filip je okončao svoju pomorsku karijeru kako bi se fokusirao na svoje nove dužnosti kao suprug britanskog monarha.

Elizabeta i Filip dobili su četvoro dece – princa Čarsla, princezu Anu, princa Endrjua i princa Edvarda.

BONUS VIDEO: Redovi u Britaniji zbog nestašice goriva – interveniše i vojska

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar