Foto:Shutterstock

„Zadržite dah i pobedićete“: Takozvani „blackout challenge“ je najopasnija igra koja se proširila internetom, uglavnom izazivajući uznemirenost roditelja i nastavnika. Osmogodišnja učenica 3. razreda škole u ​​severnoj Grčkoj umalo nije izgubila život od ove izazovne igre, kada je pristala da zadrži dah kako bi pobedila drugove iz razreda.

Ljudi iz njene porodice rekli su za protothema.gr da je učenica, dok je bila u školi, pokušala da izvede opasan izazov sa svojim drugovima iz razreda. Zadržala je dah koliko je mogla.

Kao rezultat toga, onesvestila se, pala i udarila glavom pred iznenađenim očima svojih drugova iz razreda. Devojčica je prevezena u bolnicu kako bi joj ukazali prvu pomoć.

Reč je o onlajn izazovu u kome se od korisnika traži da zadrže dah što duže mogu i snime svoje reakcije lica i tela na videu. To je virtuelna „igra“ davljenja koja je postala popularna pre oko dve godine preko TikToka među decom.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema pisanju stranih medija, rezultat toga je da je zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva kod dece. Prema rečima stručnjaka, ono što se zaista dešava sa ovim konkretnim izazovom je nedostatak kiseonika u mozgu, kao što se dešava kada se neko udavi.

U ovoj igri, ako neko zadrži dah duže od tri minuta, može da doživi neko oštećenje mozga, dok, kako ističu stručnjaci, ako je kiseonik u mozgu nizak duže od pet minuta, to dovodi do smrti. Deca koja su ovo probala imala su crvene oči, tragove na vratu, jake glavobolje, ali i osećaj dezorijentacije.

Izazov pojavio se u američkim školama 2008. godine, gde je zabeleženo najmanje 80 smrtnih slučajeva učenika. Preko TikTok-a se ponovo pojavio oko 2021. godine i uživa veliku „popularnost“ uglavnom među učenicima osnovnih i srednjih škola.

BONUS VIDEO: Učenica iz Novog Pazara na TikTok-u pretila vršnjacima: Šta na to kaže policija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar