Foto:Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Američke i izraelske škole ohrabruju roditelje da svojoj deci izbrišu društvene mreže, očekujući da će teroristi Hamasa upotrebiti ove popularne aplikacije da na njima objave brutalna ubistva talaca.

Procenjuje se da je najmanje ljudi i dece nasilno odvučeno u Gazu u subotnjem iznenadnom napadu.

Škole širom Sjedinjenih Država i Izraela pozivaju roditelje da se postaraju da njihova deca „odmah“ izbrišu TikTok, Instagram, Fejsbuk i Telegram, očekujući da će teroristička grupa Hamas iskoristiti aplikacije za dalje širenje užasnih snimaka, piše Forbs.

Podsetimo, upravo su pripadnici Hamasa objavili na palestinskim Telegram grupama snimke kidnapovanja, maltretiranja i ubistava civila, što Izraelaca, što stranih državljana, prenosi N1.

Foto:profimedia.rs

Portparol Hamasa upozorio je da će ta organizacija objaviti ubistva talaca, ako Izrael nastavi da gađa ljude u Gazi bez upozorenja.

Pored najmanje 150 kidnapovanih Izraelaca, tu je i barem 20 nestalih Amerikanaca, saopštila je u utorak Bela kuća.

Vlada SAD proglasila je Hamas terorističkom organizacijom, a nekoliko njegovih članova teroristima.

„Dragi roditelji: Obavešteni smo da će uskoro biti objavnljeni video snimci na kojima taoci mole za život. Izbrišite TikTok sa telefona svoje dece. Ne možemo dozvoliti da takve prizore naša deca vide“, napisala je jedna škola u dopisu porodicama, u koje je uvid imao Forbs.

Foto:Profimedia.rs; EPA EFE

Oni su dodali:

„Teško nam je, nemoguće nam je da prebrodimo sav sadržaj prikazan na raznim društvenim mrežama“, navodi se u belešci koju je Forbs preveo sa hebrejskog. Odvojeno pismo na hebrejskom poziva roditelje da izbrišu Facebook i Telegram sa telefona svoje dece, pored TikToka.

Privatna škola u Nju Džersiju poslala je slično pismo ove nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Lokalni psiholozi su nam se obratili i obavestili nas da izraelska vlada poziva roditelje da kažu svojoj deci da odmah izbrišu Instagram i TikTok. Savetujemo našim učenicima da učine isto što je pre moguće. … Кao što je primetio jedan izraelski psiholog: ‘Video snimci i svedočenja kojima smo trenutno izloženi su okrutniji nego što naše duše mogu da prihvate’“, napisao je direktor u mejlu u koji je uvid imao Forbs.

Otkako je Hamas u subotu izvršio iznenadni napad na Izrael, jezivi video snimci nasilja brzo su postali viralni na najrasprostranjenijim društvenim mrežama.

Senator Rik Skot pozvao je platforme da uklone zabrinjavajuće postove i naloge koji „unose strah i stvaraju haos“ i da spreče Hamas da ih monetizuje na bilo koji način.

„Videli smo izveštaje o bebama koje su divljački obezglavljene. Deca streljana pred roditeljima. Stariji su se vukli ulicama. Sada Hamas koga podržava Iran želi da izazove još više terora objavljivanjem snimaka talaca koji mole za život u Gazi. Društvene mreže moraju da preduzmu akciju. TikTok, Instagram (Meta), X i svaka druga platforma imaju obavezu da spreče ove teroriste da distribuiraju postove koji sadrže nasilje i ubistva i prikupljaju finansijsku podršku za svoje terorističke operacije“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji o situaciju Izraelu: Otkrio poslednje vesti koje su dobili građani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar