Foto: TANJUG/Greater Manchester Police via AP

Na videlo izlazi sve više detalja neobičnog slučaja danas 17-godišnjeg Aleksa Batija koji je, zajedno s majkom i dedom, nestao pre šest godina. Naime, njih troje su 2017. godine iz Ujedinjenog Kraljevstva otišli na letovanje u Španiju, ali nikad se nisu vratili nakon čega je organizovana i policijska potraga. Kasnije se ispostavilo da su otišli da žive u jednu duhovnu komunu u Francuskoj.

Podsetimo, vozač koji je u sredu, 13. decembra, putovao kroz francuske Pirineje slučajno je zatekao Aleksa kako usred noći, po jakoj kiši, hoda ulicom s rancem na leđima i skejtbordom pod rukom. Vozač se sažalio nad dečakom i povezao ga, pa je usput saznao njegovu neobičnu priču, piše Jutarnji list.

Aleks kaže da su ga pre šest godina majka i deda zapravo oteli i odveli u duhovnu komunu i da misli kako je njegova majka „pomalo luda“.

Imao je 11 godina kad je s majkom Melani (tada 37) i dedom Dejvidom (tada 58) otišao na letovanje s kojeg se nisu vratili. Zakonska starateljka dečaka, njegova baka Suzan Karuna, kaže kako su njena ćerka i bivši muž želeli da žive „alternativnim načinom života“ i sa sobom su poveli dečaka.

Ali Aleks je tokom vikenda pobegao iz komune smeštene u podnožju francuskih Pireneja i proveo četiri dana hodajući preko planina pokušavajući da dođe do svoje bake u Engleskoj.

Igrom sreće, Fabien Acidini, student kiropraktike iz Tuluza, u sredu se oko dva ujutru vozio ulicom dok je dostavljao lekove u planinskoj regiji Ode kada je ugledao Aleksa kako hoda po kiši. Promrzli i iscrpljeni Aleks, prihvatio je Fabienovu ponudu i na kraju mu rekao da želi da napusti Francusku i da ode kod svoje porodice u Englesku.

Aleks bi uskoro trebao da se vrati kući u Englesku, rekli su u četvrtak francuski tužioci, a vrlo emotivna baka Suzan rekla da je „oduševljena“ i „u šoku“ što je njen voljeni unuk pronađen živ i zdrav.

Fabien je regionalnom dnevniku ispričao o trenutku kada je ugledao Aleksa: „Hodao je po jakoj kiši. Kad sam drugi put prošao pored njega, odlučio sam da ponudim da ga negde odbacim. Bio je prilično visok i plavokos, obučen u crne farmerke, beli džemper i ranac. Ispod ruke je nosio skejtbord i noćnu lampu. Ponudio sam mu prevoz pa je ušao u moj kombi“.

„U početku je delovao pomalo sramežljivo. Pokušali smo da razgovaramo na francuskom, ali primetio sam da baš ne zna jezik. Onda sam probao na engleskom. Kad sam ga pitao kako se zove, prvo je kazao da se zove Zek. Razgovarali smo više od tri sata! Vrlo brzo mi je rekao ko je zapravo – Aleks Bati – a onda mi je ispričao svoju priču“, ispričao je Fabien.

Rekao je da ga je majka otela kad je imao 12 godina. Od tada je tri godine živeo u Španiji u luksuznoj kući s desetak ljudi, a u Francusku je stigao 2021.

Fabien je takođe ispričao da mu je Aleks rekao kako mu je majka „malo luda“ i „u nekom bizarnom delirijumu kad god govori o duhovnosti“, ali je jasno kazao da ga ona nikad nije zarobila i da je mogao „da ode kad je hteo“. Međutim, i dalje ne želi da kaže gde se tačno nalaze njegovi majka i deda.

„Nije izrazio nikakav animozitet prema majki, ali je silno želeo da pronađe svoju baku. Jako su mu nedostajali njegovi bližnji“, rekao je Fabien.

„Bio je žedan jer je hodao nekoliko dana, pa sam mu dao malo vode. Kad mi je objasnio svoju situaciju, dao sam mu svoj telefon. On sâm nikada nije imao neko sredstvo komunikacije. Poslao je baki poruku s mog Fejsbuka. Nažalost, nije odgovorila. U početku je Aleks želeo da ode u veliki grad kako bi pronašao pomoć i otišao u ambasadu, ali ja sam ga odveo u policiju“, priča on.

Fabien je odvezao Aleksa u opštinu Revel, blizu Tuluza u južnoj Francuskoj gde je 17-godišnjak policiji rekao ko je: „Kad smo stigli, Aleks je bio vrlo umoran. Legao je na pod. Nakon toga su nas policajci ispitivali. Pokušavali su da otkriju da li je to zaista on. Kad su dobili potvrdu, našli su mu smeštaj i prenoćio je u domu“.

Njegova baka, koja je u vreme nestanka imala 62 godine, rekla je da je „oduševljena“ što je Aleks pronađen.

„Tako sam srećna. Razgovarala sam s njim i dobro je. Trenutno je s vlastima u Francuskoj. To je takav šok. Ne znam gde mu je mama. Samo ga čekam da dođe kući. Oduševljena sam“, kazala je Aleksova baba.

Putovanje s majkom i dedom

Aleks je tog 30. septembra 2017. godine doleteo na aerodrom Malaga u Španiji na unapred dogovoreno putovanje s Melani – koja nema zakonsko roditeljsko starateljstvo nad dečakom – i Davidom na nedelju dana dugog boravka u području Benahavis, u blizini Marbelje.

Ali Aleks, njegova majka i deda se nisu vratili kući kako se očekivalo 8. oktobra 2017, što je pokrenulo opsežnu policijsku istragu o očiglednoj otmici dečaka.

Aleksova skrhana baka, koja je u vreme nestanka imala 62 godine, rekla je 2018. da su Melani i Dejvid prethodno živeli u komuni u Maroku s Aleksom 2014. kao deo „alternativnog načina života“.

Suzan, koja nikad nije prestala da se nada da će ponovo pronaći svog unuka, rekla je kako veruje da su njena ćerka i bivši suprug oteli Aleksa kako bi zajedno s njima mogao da živi „alternativnim načinom života“.

Aleks, njegova majka i deda poslednjih nedelja su živeli između okruga Aridž i Ode istočno od Perpignana u južnoj Francuskoj u šatorima i kampovima postavljenim u divljini, pišu francuske novine La Depeš.

Prisećajući se dana kada su njih troje trebalo da se vrate kući, Aleksova skrhana baka Suzan otkrila je da su joj video na kojem govore zašto su napustili Veliku Britaniju i kakav život zapravo žele.

„Objašnjavali su svoje razloge i Melani je rekla zašto su učinili to što su učinili. Aleks je tada rekao da je milion puta bolje biti s mamom i dedom. To me, naravno, zabolelo, ali onda su se javile i moje druge brige“, kazala je Suzan.

„Verujem da je razlog zbog kojeg su to učinili taj što se oni ne slažu s mojim životnim stilom, mojim sistemom verovanja. Ja jednostavno živim dan za danom, kako svi normalni ljudi žive. Nisu hteli da Aleks ide u školu, ne veruju u redovnu školu“, kaže on.

Pročitajte još...

Na Fejsbuku je Dejvid Bati objavljivao „istine o Matriksu“ i kako nam vlada „uništava živote“. Takođe je napisao da se „tajni sudovi“ u Velikoj Britaniji „bave krađom dece radi profita“, kazala je Suzan.

Na Aleksov 15. rođendan, Suzan je unuka putem objave na Fejsbuku zamolila da joj javi da li je na sigurnom i dobro.

„Srećan rođendan mom prekrasnom 15-godišnjem unuku. Aleks, molim te, imaj malo sažaljenja, slomljena sam. Molim te samo mi daj znak da si dobro. Svaki dan mislim kako si na nekom dalekom mestu i živiš život kakav je tvoja mama odabrala za tebe. Sve što želim da znam je da si još uvek živ i zdrav. Već godinama se mučim, srce mi je slomljeno. Toliko te volim da samo moram da znam da si dobro. Nadam se da ću te opet videti jednog dana, sve bih dala za samo jedan zagrljaj. Baka“, napisala je ona na Fejsbuku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar