Foto: Privatna arhiva

Vest da je šestogodišnji dečak namerno upucao svoju učitejicu u školi u Virdžiniji šokirala je SAD. Kako se navodi, učiteljica je upucana kada je htela da mališanu prvog razreda konfiskuje oružje. Mediji prenose, da dečak možda nikada neće biti optužen za krivično delo zbog svojih godina.

Odeljenje prvog razreda osnovne škole Ričnek u Njuport Njuzu u Virdžiniji upravo je završilo čitanje priče i spremalo se da krene na čas umetnosti kada je dečak izvukao pištolj.

„Učiteljica je htela da ga konfiskuje, a on je tada pucao“, rekla je Britani Gregori, čiji je sin takođe bio u razredu, za Vašington post.

Deca su potom izjurila iz učionice u drugu, gde su ostala u zatvorenom prostoru. Dečakova učiteljica Ebi Zverner (25) prevezena je u petak u bolnicu sa teškim povredama.

Iako je dete još uvek u pritvoru, malo je verovatno da će ikada biti optužen za bilo kakav zločin.

Foto: WVEC via ABC/Handout via REUTERS

„Kao praktična stvar, bilo bi gotovo nemoguće krivično goniti šestogodišnjaka, bez obzira koliko ozbiljno“, rekao je Endru Blok, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Virdžinija.

Blok je primetio da ‘odbrana u detinjstvu’ znači da ljudi mlađi od sedam godina nemaju mentalnu sposobnost da formiraju nameru da počine zločin.

„Veća prepreka, pod pretpostavkom da bi tužilaštvo to moglo da prevaziđe, jeste da svi optuženi moraju biti kompetentni da im se sudi“, rekao je Blok. „To znači da morate da razumete prirodu pravnog postupka protiv vas i da pomognete u sopstvenoj odbrani. Nema šanse da šestogodišnjak ispuni te kriterijume“.

„Postoji mnogo više što ne znamo nego što znamo“, rekao je Blok. „Ne mogu da zamislim kako je biti učiteljica ili njena porodica u ovom trenutku, užasno je u svakom pravcu“.

Foto: WVEC via ABC/Handout via REUTERS

Šef policije Njuport Njuza Stiv Dru sastao se u subotu ujutro sa Zvernerom i njenom porodicom. Njene rane su opisane kao opasne po život, ali se njeno stanje popravlja i sada je u teškom, ali stabilnom stanju.

Sin Britani Gregori je rekao da mu je ranjena učiteljica omiljena, opisavši je kao ljupku i otvorenu.

Ona je takođe bila neko ko je gajio ljubav i ohrabrenje među svojim mladim đacima, ostavljajući ponekad beleške iznenađenja u dečijim rančevima.

Njen sin je imao noćne more od trenutka kada se dogodila pucnjava.

„On inače spava u svojoj sobi, ali u noći pucnjave ušao je u moju sobu. Govorio je u snu, govoreći da moramo da idemo odavde“, rekla je Gregori. Sada planira da odvede sina kod terapeuta.

Gregori veruje da je njen sin bio duboko pogođen onim što je video i doživeo.

„Napadač je šestogodišnji učenik i trenutno je u policijskom pritvoru“, rekao je šef policije Dru na konferenciji za novinare u petak. „Ovo nije bila slučajna pucnjava. Bilo je to u učionici, tamo je došlo do svađe“, rekao je on. „Nismo imali situaciju da neko obilazi školu i puca. Imali smo situaciju na jednoj određenoj lokaciji gde je pucano“.

Foto: Privatna arhiva

Nastava je otkazana u ponedeljak i utorak za svih 550 učenika u školi.

„Veoma je razorno“, rekla je Gregori o pucnjavi, ne verujući da bi tako nešto bilo moguće u školi njenog sina. „Tužno je što tako malo dete drži toliko besa“, dodala je.

Baka jednog od učenika izjavila je za Dejli mejl da je jedan učenik prošle nedelje doneo ‘sjajne zlatne metke’ u školu, ali nije jasno da li je to isto dete koje je privedeno.

Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Govoreći za Dejli mejl rekla je: „Roditelji su izjavili da im je dete reklo da je dete donelo zlatne sjajne metke u školu i da razmišlja o tome da ponese svoj pištolj. Učenik je to rekao roditelju, koji je obavestio školu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan roditelj, Sebastijan Gonzales-Ernandez, govorio je o upucanoj učiteljici.

Rekao je da je „vikala na svoju decu da beže“ nakon što je učenik ispalio samo jedan metak.

„Čak i nakon što je upucana, razmišljala je o bezbednosti svoje dece“, rekla je Gonzales-Ernandez.

Njegov šestogodišnjak, kojeg nije želeo da imenuje, bio je u učionici kada je pucano.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar