Uragan i tornada na Floridi Foto: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

Uragan Milton danas je pogodio Atlantski okean nakon što je prošao kroz Floridu, ostavljajući za sobom snažne vetrove, obilne padavine i seriju tornada koji su odneli najmanje četiri života.

Tokom noći, oluja je krenula ka jugu i stigla do kopna kao uragan treće kategorije u Sijesta Kiju, oko 112 kilometara južno od Tampe, prenosi AP.

U Sent Petersburgu je zabeleženo više od 40 centimetara padavina, zbog čega je Nacionalna meteorološka služba izdala upozorenje na poplave, koje prete i oblasti Tampa, kao i ostalim delovima zapadne i centralne Floride.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvaničnici su jutros upozorili da opasnost i dalje traje u mnogim delovima države, s tim da su upozorenja o tropskim olujama i dalje na snazi duž većeg dela istočno-centralne obale.

U pogođenim okruzima Hilsboro, Pajnenilas, Sarasota i Li, vlasti su pozvale stanovnike da ostanu u svojim domovima zbog opasnosti od oborenih dalekovoda, srušenog drveća, blokiranih mostova i poplava.

Više od 3,2 miliona domaćinstava i poslovnih objekata širom Floride ostalo je bez struje zbog uragana.

Nakon što je 90 minuta bio nad kopnom, Milton je oslabio na oluju druge kategorije, a rano jutros pao je na oluju prve kategorije, sa vetrovima od 135 kilometara na sat, pre nego što je napustio Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Oluja je pogodila regiju svega dve nedelje nakon što je uragan Helen poplavio zapadnu Floridu, odnoseći najmanje 230 života širom juga SAD.

Zbog Miltona, izdate su obavezne evakuacije u 15 okruga Floride. Preko 60 odsto benzinskih pumpi u Tampi i Sent Petersburgu sinoć je ostalo bez goriva, prema podacima sa GasBadi karte cena goriva u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar