Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Optužbe za izdaju države, apel diplomata da se vlast i opozicija vrate za pregovarački sto, probijanje ograde ispred Skupštine, šok bombe i najava novih okupljanja - epilog je jučerašnjih događaja u Podgorici, kada poslanici nisu uspeli da izglasaju odluke koje bi značile kraj političke krize.

Ustavni sud i dalje je bez kvoruma za odlučivanje jer opozicija, izuzev poslanika Force Gencija Nimanbegua, nije glasala za izbor četvoro kandidata. Pred šefom države Milom Đukanovićem je izazov da prekrši Ustav, ne potpisujući ponovno izglasane izmene Zakona o predsedniku kome se njegova partija (DPS) protivi.

Jer, u odsustvu većeg dela opozicije, skupštinska većina juče je ponovo dala zeleno svetlo za izmjene propisa, koji ograničava ovlašćenja predsednika države i omogućava da parlament mimo njega utvrdi mandatara za sastav Vlade. Za zakon su ponovo glasali poslanici GP URA, Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, dok su Nimanbegu i poslanici Bošnjačke stranke bili protiv.

Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

U istom paketu Skupština je juče usvojila i odluku o razlozima hitnosti objavljivanja propisa u “Službenom listu”, kojom se predviđa da to bude učinjeno najkasnije dan nakon isteka roka, u kom je Đukanović dužan da donese ukaz u proglašenju zakona.

Ustavom Crne Gore propisano je da je predsednik dužan da proglasi ponovo izglasani zakon. On je, međutim, ranije nagovestio da će Evropskom sudu za ljudska prava uložiti pritužbu.

Ambasada SAD pozvala je sinoć na “hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu”. “Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rešenja za političke probleme”, napisali su na Tviter nalogu.

Podgorica protest Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero zatražila da je politički afkter hitno osiguraju da funkcioniše Ustavni sud i da se ponište izmene i dopune Zakona o predsedniku.

”Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori budu maksimalno uzdržani i uzdrže se od daljih provokativnih radnji”, navela je ona na Tviteru.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković ocenio je da će posledica ponovnog usvajanja izmene Zakona biti međunarodna izolacija i udaljenje države od evropskog puta.

Ponavlja se oglas za sudije

Jučerašnje sednice Skupštine, na čijem dnevnom redu su bili izbori za US i ponovno glasanje o izmenama Zakona o predsedniku, pratila je celodnevna blokada više saobraćajnica u Podgorici – koja je povremeno prekidana. Protest je organizovao pokret “Ima nas”, koji je tražio da se odustane od ponovnog usvajanja propisa kojim Đukanović uzima deo ovlašćenja. U znak upozorenja, blokrali su više centralnih ulica u Podgorici, što je uobičajene saobraćajne gužve pretvorilo u saobraćajni haos.

Tenzije su podignute nakon što je zakon ponovno usvojen, kada su demonstranti srušili zaštitinu ogradu ispred Skupštine, a policija nakon bacanja šok bombe, izdavala upozorenje da se raziđu. Uprkos ignorisanju policijskih naredbi, demonstranti su se uglavnom razišli, a do kasno uveče ostala je ispred parlamenta grupa njih.

POGLEDAJTE JOŠ:

Skupština je juče najpre završila drugi krug glasanja kada se biralo četvoro sudija Ustavnog suda. Za Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić glasalo je 42 poslanika većine i Genci Nimanbegu. Predsednik i poslanik Force prethodno je najavio da će to učiniti i apelovao na kolege da zbog ozbiljnosti problema dođe do kompromisa.

Da bi se sudije izabrale, bila je potrebna podrška dvotrećinske većine – 49 poslanika od ukupno 81. Protiv su bili poslanici Bošnjačke stranke, dok ostali nisu bili u sali tokom glasanja. Predsednica Danijela Đurović (SNP) podsetila je da će sada biti raspisan novi oglas, što je nadležnost Ustavnog odbora.

Ustavni sud od osmoro sudija, koliko je predviđeno zakonom, ima samo troje. Za donošenje odluka potrebno je da glasa četvoro sudija.

BONUS VIDEO Crna Gora: Tužilac Čađenović negira optužbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar