Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Vašington post objavio je da su Izrael i Hamas postigli sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze, u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, ali su se ubrzo oglasili izraelski premijer Benjamin Netanjahu i Bela kuća, a ove navode su negirali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da još nema dogovora o oslobađanju nekih od talaca, koje je Hamas zarobio tokom napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Netanijahu je negirao, kako je rekao, lažne izveštaje da Izrael razmatra predlog za sporazum o oslobađanju najmanje 50 otetih.

„Kada vlada bude imala šta da kaže, saopštiće to“, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

Netanijahu je kazao i da je pozvao predstavnike porodica talaca na sastanak sa izraelskim ratnim kabinetom.

U Jerusalimu je u subotu protestovalo nekoliko desetina hiljada Izraelaca, među kojima i članovi porodica otetih, apelujući na Netanijahuvu vladu da spase taoce koje drži Hamas.

PROČITAJTE JOŠ

Izraelske odbrambene snage saopštile su u petak da je zvanična procena vojske da Hamas u Pojasu Gaze drži 237 talaca.

Izrael Palestina rat, vojska Izraela u Gazi Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Bela kuća tagođe negira postizanje sporazuma

Bela kuća negirala je da je postignut sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za petodnevnu pauzu u borbama, preneo je Rojters.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Portparol Bele kuće je rekao da Izrael i Hamas nisu postigli dogovor o privremenom prekidu vatre, dodajući da SAD nastavljaju da rade na postizanju sporazuma.

Drugi, neimenovani američki zvaničnik je takođe potvrdio da nema dogovora.

Prethodno je „Vašington post“ naveo u subotu, citirajući osobe upoznate sa ovim pitanjem, da su Izrael, SAD i Hamas postigli dogovor da se oslobodi nekoliko desetina žena i dece iz Gaze, koji su oteti 7. oktobra.

Izrael Palestina rat, vojska Izraela u Gazi Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

„Puštanje talaca bi moglo da počne u narednih nekoliko dana, osim ukoliko ne dođe do zastoja u poslednjem trenutku“, dodao je vašingtonski list.

Prema navodnom dogovoru, obe strane bi obustavile borbene operacije na najmanje pet dana, dok bi 50 ili više talaca bili puštani u grupama, na svaka 24 sata, navode „Postovi“ izvori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar