Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Američki predsednik Džozef Bajden napravio je nove lapsuse u javnim obraćanjima - predstavio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao "predsednika Putina", a svoju potpredsednicu Kamalu Haris nazvao je "Trampom".

Bajden je napravio grešku tokom poslednjeg danas samita NATO-a u Vašingtonu, samo sat vremena pre svoje pres konferencije koja je nazvana „biti ili ne biti“ za njegovu kampanju, jer ga sve veći broj političkih saveznika i donatora poziva da se povuče iz trke za novi mandat šefa države.

Zaključujući uvodno izlaganje, Bajden je dao reč Zelenskom rekavši: „Sada želim da dam reč predsedniku Ukrajine, koji ima toliko hrabrosti koliko i odlučnosti“, a zatim dodao: „Dame i gospodo, predsednik Putin“.

Zelenski je, kako navode zapadni mediji, ostao u potpunom čudu nakon što ga je Bajden nazvao imenom ruskog predsednika protiv koga ratuje.

Pošto se u publici čulo negodovanje, Bajden je shvatio grešku i ispravio se rečima: „Pobedićemo predsednika Putina, predsedniče Zelenski“ i „Toliko sam fokusiran na to da pobedimo Putina“.

Bajden je kasnije na pres konferenciji, posle samita NATO-a u Vašingtonu, napravio još jedan lapsus: „Slušajte, ne bih izabrao potpredsednika Trampa da bude potpredsednik da nije kvalifikovana da bude predsednik, tako da počnimo s tim“.

View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Bajden je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Rojtersa da li ima poverenja u Kamalu Haris, aktuelnu potpredsednicu SAD.

Novi lapsusi 81-godišnjeg predsednika SAD dodatno će podstaći zabrinutost oko njegove mentalne sposobnosti i verovatno dodatno ugroziti njegovu predsedničku kampanju, navodi Rojters.

Agencija dodaje da se svaka izjava predsednika SAD, koji je u detinjstvu mucao, pomno prati posle njegovog lošeg nastupa u debati sa republikanskim protivkandidatom Donaldom Trampom (78).

Više demokratskih senatora i zastupnika Predstavničkog doma zatražilo je nakon debate od Bajdena da se povuče iz izborne trke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare