Foto: TANJUG/Doug Mills/The New York Times via AP

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom u San Francisku da konkurencija između SAD i Kine ne može da se pretvori u sukob i dodao da su njihovi prethodni sastanci bili "iskreni, direktni i korisni".

„Kao i uvek, ne postoji zamena za razgovor licem u lice. Uvek sam smatrao da su naši razgovori direktni i iskreni“, rekao je Bajden, preneo je Si-En-En.

Bajden je istakao da dvojica lidera imaju odgovornost prema svom stanovništvu da rade zajedno, uključujući na pitanjima klimatskih promena, suzbijanju trgovine narkoticima i približavanju veštačkoj inteligenciji.

Predsednik SAD je izjavio da je od suštinskog značaja da on i njegov kineski kolega Si Đinping imaju iskreno razumevanje jedan za drugog.

„Mislim da je najvažnije da se Vi i ja jasno razumemo, kao lidera lidera, bez pogrešnih shvatanja ili pogrešne komunikacije“, rekao je Bajden Siju.

U uvodnim rečima i predsednik SAD i predsednik Kine spomenuli su dugu vezu, koju su gajili kada su obojica bili potpredsednici.

„Poznajemo se dugo“, rekao je Bajden Siju, rekavši da se oni ne slažu uvek, „što nikoga ne iznenađuje“, ali da su njihovi sastanci uvek bili „iskreni, direktni i korisni“.

Si se, takođe, prosetio prošlosti.

„Dolazeći ovde, setio sam se Vašeg puta u Kinu kada sam bio potpredsednik Kine. Imali smo sastanak. Bilo je to pre 12 godina“, rekao je on.

On je istakao da se i dalje veoma živo seća njihovih susreta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar