Slovenija poplave Foto:Tanjug/AP Photo

"Nema porodice koja nije pogođena", rekao je zamenik gradonačelnika opštine Luče u Sloveniji, Marko Kladnik. Odneseno je pet-šest kuća, a sada kada su se vode povukle, preti odron.

Sela su do juče bila potpuno odsečena od sveta, ali sada prva pomoć tek stiže. U ovom trenutku, tamo se dopremaju gorivo i agregati, rekao je za N1 zamenik predsednika opštine Luče Marko Kladnik.

Šteta pričinjena tokom ovih poplava je ogromna.

„Ako ne vidite, ne verujete da je moguće“, rekao je Kladnik, koji jednostavno ne nalazi reči da opiše situaciju.

„Svi putevi su uništeni. Nije bilo načina da se dođe do nas. Izgubili smo najmanje pet do šest kuća, a podatke još prikupljamo. Praktično nema porodice u opštini koja nije pogođena“, dodao je on.

Do sada je ostvaren kontakt sa svim meštanima i svi su bezbedni. Međutim, morali su da nađu privremeni smeštaj za oko 15 porodica.

PROČITAJTE JOŠ:

„Do danas smo čekali geologa koji pregleda teren i da utvrdi da li su kuće bezbedne za stanovanje“, dodao je on, prenosi N1 Slovenija.

Sada kada su se vode povukle, tom području prete klizišta. Međutim, spasioci pokušavaju da se probiju i od Luča do krajeva u gornjem toku Savinje, koji su još uvek odsečeni od sveta.

U Lučama, kako je rekao Kladnik, još niko od „viših vlasti” nije bio. Iako je zadovoljan što je pomoć konačno počela da stiže, Kladnik kaže da je najveći problem bio u komunikacijama.

„Ne znam zašto se nisu pobrinuli da sa nama uspostave komunikaciju na neki drugi način osim mobilnim telefonom“, kaže on. „Postoji mnogo drugih kanala.“ Veza na mobilnu telefoniju je već juče bila omogućena, ali internet veza još uvek nije svuda dostupna.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar