Flooding in Slovenia, Skofja Loka, Slovenia - 04 Aug 2023
Slovenija poplava Foto:Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak

Kako su meteorolozi ranije najavili, nevreme koje je u Sloveniji izazvalo velike poplave, stiže i do Hrvatske.

Hravastki Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je novo saopštenje.

“S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava, a samim time je i povećan vodostaj reka koje prolaze kroz teritoriju Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tokom današnjeg, ali i sutrašnjeg dana”, poručuju iz DHMZ-a.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdevanja energijom, prekid komunikacione mreže, kao i snabdevanja vodom. Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim putevima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

U nekim krajevima zabeležena je velika količina padavina.

Očekuju se visoki vodostaji, moguće poplave u Zagrebu

Noćas se očekuje vrhunac vodenog talasa na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati kanal Sava-Odra.

„Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na reci Muri, gde se ne može isključiti ni mogućnost proglašenja vandrednih mera obrane od poplava, ali sve zavisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov“, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

#related-news_1

Iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda za Jutarnji list najavili su i moguće poplave.

„U delovima grada Zagreba gde će biti obilna i intenzivna oborina popratno je moguća pojava urbanih poplava, a u neposrednoj okolini će brzo i bujično rasti gradski potoci, Bregana, Gradna, Sutla, Krapina. Reka Sava na ulazu u Hrvatsku brzo raste zbog obilne oborine uzvodno u Sloveniji te bi vrhunac kroz Zagreb trebao da prođe kasno večeras odnosno noćas unutar mera obrane od poplava“, poručili su iz DHMZ-a.

Situacija u Sloveniji katastrofalna, ima mrtvih

U susednoj Sloveniji situacija bi u jednoj reči mogla opisati kao katastrofa.

Zbog obilne kiše, koja od četvrtka uveče pada, u nekim delovima Slovenije vatrogasne snage radile su celu noć. Prema podacima slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje, u poslednjih 12 sati zabeleženo je više od 1.000 nesreća, a u pomoć su pristigli vatrogasci iz 168 vatrogasnih službi. Ljudi su morali da budu evakuisani iz tri kampa. Ponegde u Štajerskoj oglasile su se sirene upozorenja zbog opasnosti od poplava.

Mnogi putevi su zatvoreni zbog posledica nevremena, poplava, nanosa peska i blata i odrona. Zatvoren je Gorenjski autoput, čvor Lesce prema Karavankama, te Gorenjski autoput, čvor Brnik prema Ljubljani.

Policija je prijavila nekoliko smrtnih slučajeva zbog poplava u Sloveniji, ali još nema konkretnih informacija o okolnostima, rekao je predstavnik Civilne zaštite (CZ) Srečko Šestan, objašnjavajući da je na mnogim mestima onemogućen pristup ugroženim područjima. Šestan je rekao da još nije dokazano da su sve žrtve nastradale u poplavama.

Na području opštine Kamnik u današnjim poplavama zabeležen je jedan smrtni slučaj, rekao je ministar odbrane Marjan Šarec, navodeći da nema detalje o tom slučaju.

Šarec je rekao da se sastaje štab republičke civilne zaštite na kojem će se odlučiti o daljim koracima. Prema njegovim rečima situacija je ozbiljna, vojska je na terenu, kao i da je aktiviran akcioni plan Vihra, koji predviđa aktiviranje snaga Slovenačke vojske u slučaju prirodnih katastrofa većih razmera i obezbeđuje pomoć vojnika Slovenačke vojske sistemu zaštite od prirodnih i drugih nepogoda.

Premijer Robert Golob vraća se ranije sa odmora zbog situacije u vezi sa poplavama, saopštio je njegov kabinet.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar