Janez Janša Foto:Screenshot/Twitter/SDS

Tokom katastrofalnih i razornih poplava koje su zahvatile dobar deo Slovenije, na terenu pomažu i članovi Slovenačke demokratske stranke (SDS) i njen predsednik Janez Janša.

Prvak Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša, zajedno sa članovima SDS-a, već je u subotu izašao na teren gde su pomogli u otklanjanju posledica katastrofe koja je pogodila Sloveniju. Kako je Janša napisao na društvenoj mreži Tviter, u subotu je u Moziru očišćeno preko 250 kubika blata sa trgova i dvorišta.

Kako je rekao u snimljenoj izjavi za Radio Ognjišče, koja je objavljena na Tviteru, nesreća je bila strašna, a šteta ogromna. Prema njegovim rečima, šteta će znatno premašiti prvu procenu od 500 miliona evra, prenosi N1 Slovenija.

„Pogođeno je više mesta nego ikada ranije. Ono što je hrabro je solidarnost“, rekao je Janša. Uprkos teškim uslovima i velikoj količini blata, međusobna pomoć i saradnja su na vrhuncu.

„Ovo daje snagu i nadu čak i onima koji su najviše pogođeni“, dodao je predsednik SDS-a, ali je napomenuo da je ovo samo prvi korak, jer je praktično nemoguće sanirati štetu nakon ovakve katastrofe u kratkom vremenskom roku.

„Sve naše snage usmeravamo na pomoć i solidarnost“

Oni su, kako je istakao Janša, vladi predložili neke mere, a prema njegovim rečima, nadležna ministarstva će reagovati odgovorno.

„Ključni teret u ovom trenutku je na lokalnim vlastima, vatrogascima, gradonačelnicima, volonterima i svima onima koji se trude da, nakon što su interventne snage civilne zaštite, vatrogasci, policija i vojska učinile sve da zaštite živote i imovinu, do sada i da koliko je to moguće, saniraju štetu“, naglasio je on.

Istovremeno je izrazio radost zbog iskazane pomoći iz inostranstva. Kako je rekao, i sam prima pozive i poruke od bivših kolega (premijera) – posebno onih sa kojima su najbliže sarađivali, nudeći pomoć.

„Potrebna je dobra organizacija kako bi ova pomoć zapravo stigla tamo gde je najpotrebnija. U narednih nekoliko dana u Sloveniji su potrebni milioni vrednih ruku, jer mašine ne dolaze u obzir prilikom čišćenja stambenih i drugih objekata“, podsetio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

On je pozvao sve koji nisu pogođeni razornim poplavama da priteknu u pomoć svojim poznanicima i prijateljima.

Kako je istakao predsednik SDS-a, sada nije vreme da se govori o odgovornosti i šta bi se uradilo da se ono što se dogodilo spreči.
„Doći će to vreme jer se iz toga mora nešto naučiti. Ali ključno je da stojimo zajedno, da sve naše snage usmerimo u pomoć i solidarnost. A i da tražimo one koje do sada nismo našli ni u zabačenim mestima na slovenačkim farmama, gde im prete lavine, gde su im putevi odneli. U narednim danima i nedeljama, istrajmo da pomognemo“, poručio je, između ostalog, Janša.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar