Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Šef Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin tvrdi da se nalazi u Africi "činići Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom", u video snimku koji je u ponedeljak kružio na proruskim vojnim blogovima.

Na snimku se vidi Prigožin kako drži pušku u pustinjskoj oblasti dok nosi maskirnu uniformu. Iza njega, u daljini, vozilo i još dvojica maskiranih ljudi.

Vođa ozloglašenih Vagnerovaca kaže da je „temperatura plus 50 stepeni Celzijusa“ i da Vagner sprovodi izviđačke i potražne operacije.

CNN nije uspeo da locira gde je snimak snimljen niti da potvrdi autentičnost snimka, koji dolazi mesecima nakon što je Prigožin pokrenuo neuspelu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

„Pravda i sreća za afričke narode. Učinimo to noćnom morom za ISIS, Al-Kaidu i druge nasilnike. Angažujemo prave staroslovenske ratnike i nastavljamo da ispunjavamo zadatke koji su bili postavljeni pred nas i koje smo obećali da ćemo rešiti“, kaže Prigožin u snimku.

Vagnerovi borci bili su aktivni u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gde ih je pozvala vladajuća hunta da uguše islamsku pobunu koja se sprema u blizini granica zemlje sa Burkinom Faso i Nigerom. Brojne istrage CNN-a, i druge koje su spovele grupe za ljudska prava, utvrdile su Vagnerovu umešanost i saučesništvo u zločinima nad civilnim stanovništvom u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

U Sudanu, Vagner je snabdevao miliciju koja se bori protiv sudanske vojske. Prigožin je ranije nagovestio da bi Vagner mogao biti spreman da ponudi svoje usluge Nigeru gde se nedavno dogodio puč.

„Ono što se dogodilo u Nigeru priprema se godinama“, rekao je on u dugoj audio poruci Telegrama prošlog meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bivši kolonizatori pokušavaju da drže narode afričkih zemalja pod kontrolom. Da bi ih držali pod kontrolom, bivši kolonizatori pune ove zemlje teroristima i raznim banditskim formacijama. Tako se stvara kolosalna bezbednosna kriza. Stanovništvo pati. I to je (razlog) ljubavi prema PMC Vagneru, to je visoka efikasnost PMC Vagnera. Jer hiljadu vojnika PMC Vagner je u stanju da uspostavi red i uništi teroriste, sprečavajući ih da nanesu štetu mirnom stanovništvu“, naveo je on.

Prigožin je takođe primećen na samitu Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu prošlog meseca, gde se sastajao sa afričkim zvaničnicima na marginama.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Vagnerove snage su bile u velikoj meri uključene u zauzimanje istočnih gradova Soledara i Bahmuta. Prigožin je zatim proveo mesece kritikujući rusko vojno rukovodstvo i podršku koju je ono pružalo svojim trupama pre nego što je pozvao na oružanu pobunu. To je predstavljalo izazov bez presedana za autoritet ruskog predsednika Vladimira Putina pre nego što je iznenada napravljen dogovor da se Prigožin i njegovi borci presele u Belorusiju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar