Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Američki i ukrajinski vojni lideri traže novu strategiju koju bi mogli da sprovode početkom sledeće godine kako bi preokrenuli sudbinu Kijeva i oslabljenu podršku borbi protiv Rusije. Višemesečna kontraofanziva Ukrajine nije uspela dok je ruska vojska napravila preokret i obnavlja svoju moć. Vojni lideri kažu kako se nadaju da će detalje nove strategije za slom Rusije razraditi idućeg meseca.

Ovaj podsticaj za  novim pristupom ratu dolazi nakon što višemesečna kontraofanziva Ukrajine nije uspela da postigne svoj cilj da povrati teritoriju izgubljenu od okupatorske ruske vojske i nakon nedelja često napetih sastanaka između najviših američkih zvaničnika i njihovih ukrajinskih kolega.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u ponedeljak u Vašington na dogovorene sastanke sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i zvaničnicima Kongresa kako bi razgovarali o daljem toku delovanja. Dvojica predsednika su pokušala da pokažu solidarnost i ojačaju podršku Ukrajini u kritičnom trenutku, kako na bojnom polju, tako i na Kapitol hilu.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

Neuspesi Ukrajine dolaze u trenutku kada je podrška republikanaca za nastavak finansijske pomoći SAD-a Kijevu oslabila. Čak su i neki visoki američki zvaničnici izrazili zabrinutost da će ruski predsednik Vladimir Putin imati prednost ako rat zađe u dugoročnu pat poziciju.

„Ne možemo dozvoliti da Putin pobedi“, rekao je Bajden prošle nedelje, pritiskajući Kongres da odobri novu rundu pomoći Ukrajini. „To je naš veliki nacionalni interes i međunarodni interes svih naših prijatelja. Svaki poremećaj u našoj sposobnosti da snabdevamo Ukrajinu jasno jača Putinovu poziciju“, naglasio je on.

Ruska vojska je posle neuspelog napada na Kijev prošle godine napravila preokret i obnavlja svoju moć. Moskva sada ima više trupa, municije i projektila i povećala je svoju prednost u vatrenoj moći pomoću flote borbenih dronova, od kojih mnoge isporučuje Iran.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Sjedinjene Države intenziviraju vojne konsultacije razgovorima licem u lice – šaljući visokog generala u Kijev da provede više vremena na terenu. Američki i ukrajinski oficiri kažu da se nadaju da će sledećeg meseca razraditi detalje nove strategije u nizu ratnih simulacija koje će biti sprovedene u nemačkom gradu Vizbadenu, piše Njujork tajms.

Američka konzervativna strategija

Amerikanci se zalažu za konzervativnu strategiju koja bi se fokusirala na očuvanje teritorije koju Ukrajina ima u svojim rukama, kopanje i snabdevanje i povećanje snaga tokom cele godine. Ukrajinci, s druge strane, žele da krenu u napad, bilo kopnenim ili dalekosežnim udarima, u nadi da će privući pažnju sveta.

Ulozi su ogromni. Bez nove strategije i dodatnog finansiranja, američki zvaničnici kažu da bi Ukrajina mogla izgubiti rat. Zvaničnici administracije kažu da se Putin kladi na smanjenje podrške SAD, ukazujući na njegove nedavne izjave da će Rusija, ako Ukrajina ostane bez municije koju je obezbedio NATO, prevladati za nekoliko dana.

Sjedinjene Države su pružile ogromnu vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini, izdvojivši više od 111 milijardi dolara u poslednje dve godine. Ali značajan broj republikanaca se sada protivi daljoj potrošnji na Ukrajinu, a drugi zahtevaju da vide novu strategiju pre glasanja za bilo kakva dodatna sredstva.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucc

Mnogi ukrajinski lideri ne shvataju koliko je neizvestan nastavak financiranja borbe od SAD-a, navode američki zvaničnici. Ti ukrajinski generali i visoki civilni zvaničnici, kako navode, imaju nerealna očekivanja o tome što će Sjedinjene Države isporučiti. Oni, na primer, traže artiljerijskih projektila iz zapadnih zaliha koji ne postoje.

Američki zvaničnici kažu da će Ukrajina morati da se bori uz smanjena sredstva. Neki u američkoj vojsci žele da Ukrajina sledi strategiju ‘drži i gradi‘, odnosno da se fokusira da zadrži teritorija koje ima i izgradnju vlastitih sposobnosti za proizvodnju oružja tokom 2024. godine. Sjedinjene Države veruju da će takva strategija pojačati  Ukrajine i osigurati da Kijev bude u poziciji da odbije svaki novi ruski zamah. Cilj bi bioda se stvore dovoljno verodostojne pretnje kako bi Rusija prionula na razmatranje pregovora krajem iduće ili 2025. godine.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnici ispituju strategije koje se oslanjaju na njihove uspešne duboke udare na Krim prošle jeseni. Traže kreativne načine da Rusiju zadrže izvan ravnoteže napadima na fabrike oružja, skladišta oružja i željezničke linije za prevoz oružja te da postižu simbolične pobede. Jedan ukrajinski bivši visoki vojni zvaničnik odbio je da razgovara o predlozima, ali je rekao da se novi plan dorađuje i da je „vrlo odvažan“.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

Američki zvaničnici kažu da bi bez promene strategije 2024. mogla biti slična 1916, najsmrtonosnijoj godini Prvog svetskog rata, kada su hiljade mladih ljudi u Ukrajini izgubili živote, a borbene linije su se vrlo malo pomakle. Ovogodišnja ofanziva građena je oko preoblikovanja ukrajinske vojske po uzoru na Ameriku. Bio je to, rekli su kritičari, pristup koji su Sjedinjene Države pokušale u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu, uglavnom neuspešno.

Ipak, ima nekih znakova kompromisa – visoki američki zvaničnici rekli su da su otvoreni za neke nove ideje Kijeva. Američki zvaničnici kažu da su se duboki ukrajinski udari na Krim ove jeseni pokazali smrtonosnima za Rusiju i da su bili svetla tačka u inače razočaravajućoj ofanzivi. Američki stratezi veruju da Ukrajinci mogu graditi dalje akcije na tom uspehu iduće godine, čak i ako veliki deo energije potroše na obnovu svojih snaga.

Neslaganja s američkim generalima

Takođe, general Kristofer G. Kavoli, vrhovni američki komandant u Evropi, preuzima veću ulogu u koordinaciji s ukrajinskim zvaničnicima. Pentagon je odlučio da pošalje i generala Antonia A. Aguta Juniora, koji upravlja podrškpm Ukrajini iz baze u Nemačkoj, da provede duže vreme u Kijevu. General Aguto će direktno sarađivati ​​s vojnim vođstvom zemlje kako bi pojačao američko savetovanje, rekli su američki zvaničnici. Iako je Bela kuća odlučila da neće imati vojne savetnike u Ukrajini za stalno, česte rotacije generala Aguta u Kijevu i iz njega značile bi određenu promenu po tom pitanju.

Vojska Ukrajine Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Ruska odbrana u Ukrajini, što pokazuje primer Robotina, pokazala se daleko jačom nego što su Sjedinjene Države procenile. Umesto pobede, Robotine su postale krvavi sukob. SAD i saveznici potrošili su takođe millione i milione dolara na slanje tenkova i drugih oklopnih vozila te za obuku novoformiranih jedinica. Ali, uprkos ukrajinskim nastojanjima tokom leta i jedeni, ruske snage su uglavnom i dalje držale gotovo 20 posto ukrajinskih teritorija.

Američki i saveznički vojni timovi obučavali su tri meseca devet brigada – 36.000 ukrajinskih vojnika – osnovama manevarskog ratovanja. Teorija, koju su izneli američki stratezi, bila je da samo teška sila može probiti čvrste ruske linije i ponovo zauzeti jugoistočnu obalu Ukrajine.

No, dok su Sjedinjene Države poučavale Ukrajinu kako koristiti oružje, Rusi su se ukopali i pripremili za nadolazeću borbu. Američki i ukrajinski stratezi u početku nisu shvatali u kojoj meri Rusi jačaju svoju odbranu. Ukrajinske snage koje su se obučavale u Nemačkoj vežbale su probijanje odbrane daleko slabije od one s kojom će se na kraju suočiti.

Duboka ruska odbrana uključivala je zastrašujuća minska polja, neviđena od Korejskog rata, kao i staru tehnologiju koja je usporila, a zatim zaustavila napredovanje ukrajinske vojske. Takođe, rusko korišćenje dronova, uključujući one komercijalne  kineske proizvodnje, iz temelja je promenilo prirodu manevarskog ratovanja.

Ranije su se proboji duž linije fronta mogli iskoristiti da se stekne prednost pre nego što neprijatelj odgovori. Sada, s bojnim poljem pod gotovo stalnim nadzorom, teško je bilo kojoj strani da iskoristi prednost bez da bude otkrivena i zaustavljena bilo artiljerijom ili protivnapadom. Ruski dronovi uspeli su da prekinu komunikaciju između snaga na prvoj liniji i ukrajinskih komandnih mesta. Drugi dronovi korišćeni su za uočavanje ukrajinskih timova za razminiravanje, što je Rusiji omogućilo da pošalje jurišne helikoptere da ih napadnu.

Probleme Ukrajine dodatno su pogoršala oštra neslaganja s američkim generalima o tome kako i gde angažovati nove mehanizovane snage. Ukrajinski zvaničnici zaključili su da je istočni deo zemlje najvažnije područje jer su ruske snage tamo fokusirale snage. Vašington je, istok Ukrajine, uključujući region Donbas, video kao strateški manje važan od okupirane južne obale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar