Emanuel Zofre
Emanuel Žofre Foto:Delegation of European Union to the State of Israel

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da najnoviji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija izražava oprezan optimizam jer je odredjen broj reformi sproveden, ali da ima još dosta posla.

„Izveštaj naglašava šta još sve treba da se uradi, posebno u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisnosti pravosudja, slobode medija. Ima još dosta posla, ali izveštaj konstatuje i obnovljenu posvećenost reformama u Srbiji u raznim poglavljima. Primer je jačanje nezavisnosti sudstva kroz ustavne reforme“, rekao je Žofre televiziji N1.

Žofre je kazao da Srbija radi na primeni niza mera dogovorenih u medjustranačkom dijalogu uz posredstvo EU i da preduzima korake na realizaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Pročitajte još...

Dodao je da se radi i na temi korupcije sa Grupom država protiv korupcije (GRECO) i da je usvojen Kodeks ponašanja poslanika.

„Odredjen broj reformi je sproveden, neki procesi treba da se završe i potpuno primene i to je smisao onoga što stoji u izveštaju. Činjenica je da ima pomaka u dobrom pravcu, izveštaj daje iskrenu procenu onoga što je uradjeno i gde vlada treba da preusmeri fokus“, naveo je ambasador EU.

On je rekao da je proces pristupanja EU strateški cilj Vlade Srbije i dodao da je uzajamno približavanje strateški interes obe strane.

„To je težak proces koji zahteva temeljne reforme koje će imati veliki uticaj, mi možemo da podržavamo i da podstičemo, ali Vlada Srbije je ta koja sprovodi reforme“, kazao je Žofre.

Naveo je da reforme treba da budu „produbljene i ubrzane“, i da je to je „poruka koja ide uz izveštaj“.

„U izveštaju se konstatuje šta jeste i šta nije uradjeno i šta treba da bude uradjeno. Naša nada je da će reformski proces biti završen“, rekao je Žofre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)