Robert Kozma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Zeleno-levi front zahteva da se organizuje posebna sednica Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo o Narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Ovu narodnu inicijativu podržalo je preko 38.000 građana Srbije, kao i mnogi stručnjaci, akademici i profesori. Narodnom inicijativom građani su se obratili narodnim poslanicima, tražeći da se u Narodnoj skupštini usvoji Zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije, a režim je na najbrutalniji način ukrao i sakrio inicijativu sprečavajući održavanje sednice. ZLF je podneo krivične prijave protiv odgovornih za ovo kršenje zakona.

PROČITAJTE JOŠ...

U trenutku kada se naša rudna bogatstva rasprodaju pod izuzetno nepovoljnim uslovima, uz minimalnu rudnu rentu, bez ikakvog razmišljanja o rizicima po stanovništvo i štetu koju će napraviti životnoj sredini, u državi u kojoj se ne poštuju zakoni, neophodno je na svim mestima suprotstaviti se ovakvim projektima. Srbija većinski ne podržava projekte Rio Tinta, što pokazuju i najnovija istraživanja javnog mnjenja i zato se vlast i plaši da se u Narodnoj skupštini, uz prenos RTS-a, raspravlja o zabrani iskopavanja litijuma.

Građani Srbije su opravdano zabrinuti za poštovanje ekoloških standarda u ovako visokorizičnom procesu iskopavanja rude litijuma, ali veliko nepoverenje stvara i činjenica da su institucije koje bi trebalo da brane javne interese, pod potpunom kontrolom Srpske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare