Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg, EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Vesna Lalić/Dragan Mujan/ Nova.rs, Shutterstock

Ni u 2022. godini Nova.rs nije zaboravila čitaoce "gladne" tačnih, pravovremenih i ekskluzivnih informacija. U poslednjih 12 meseci, prvi smo objavili detalje strogo poverljivog ugovora Vlade sa norveškom firmom vezane za energetiku, ekskluzivno smo pričali sa ruskim opozicionarom Vladimirom Kara-Murzom kog je prisluškivao Aleksandar Vulin, ali i prvi objavili da "Raša tudej" stiže u Srbiju. Naravno, nismo zaboravili ni priče ljudi koji se bore sa "vetrenjačama" sistema.

Kako je sve izgledalo u godini za nama pogledajte u 10 priča koje su najviše privukle pažnju javnosti u Srbiji, a koje je Nova.rs ekskluzivno objavila.

1. Posao sam Norvežanima, kako je država sakrila papire koji se tiču svih nas

Nova.rs objavila je ekskluzivno dokument, tj. ugovor koji je ministar finansija Siniša Mali sklopio je u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić sa norveškom firmom „Rystad energy“, koji će u prve četiri faze iznositi 1,55 miliona američkih dolara.

Pored toga što je posao sklopljen pod oznakom “strogo poverljivo”, ministar Mali je tek nakon postignutog dogovora o saradnji o svemu obavestio nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike. U dokumentu u koji je portal Nova.rs imala uvid, navodi se da je ceo posao podeljen u pet faza takozvanih modula. Prvi, koji je trebalo da je završen, podrazumeva analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim bi trebalo da se utvrde problemi i predlože načini da se oni ublaže. Ostali moduli tiče se transformacije upravljanja i strukture javnih preduzeća, čekaju li nas nova poskupljenja i kakve su perspektive energetskog sektora do 2050. godine.

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr, Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Posao sa Norvežanima, koji je trebalo da utiče na oporavak energetskog sektora zemlje i za koji nije bilo razloga da javnost ne sazna (ukoliko je stvarno dobar), stvorio je pravu pometnju u Vladi. Brnabić je išla dotle da je tražila da se utvrdi ko je odgovoran za “curenje papira”, zbog čega bi čak mogao i krivično da odgovara.

2. EPS postaje akcionarsko društvo

Naš portal pravovremeno je izvestio javnost da se priprema promena vlasničke strukture Elekroprivrede Srbije (EPS) koje bi trebalo da postane akcionarsko društvo. Kao što je Nova.rs najavila u svom veliom serijalu, transformacija se očekuje u toku naredne godine, a početni koraci već su učinjeni. Prvi korak napravljen je time što je obrazovan tim koji će pripremiti transformaciju u akcionarsko društvo, što neće biti i konačni cilj. Bez svojinske transformacije to ne bi bilo izvesno.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Transformacijom u akcionarsko društvo otvorio se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Vlada Srbije već je pripremila procenu imovine. Prema saznanjima Nova.rs, ceo postupak prelaska u akcionarsko društvo trebalo bi da bude završen do januara 2023. godine.

3. Ruski opozicionar kog je prisluškivao Vulin: Pratili su nas u Beogradu

Nova.rs je otkrila da je bivši ministar policije Aleksandar Vulin u Srbiji naložio praćenje ruskih opozicionara a zatim informacije prosledio Moskvi. U eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, ruski političar Vladimir Kara-Murza je upravo pričao o tome. Naveo je kako je ministar srpske policije Aleksandar Vulin učestvovao u međunarodnom skandalu i da je predao Kremlju transkripte razgovora ruskih opozicionara, sačinjenih u Beogradu. Kako je naveo, snimci su dati Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu bezbenost u Kremlju, nakon čega je uhapšen njegov kolega Andrej Pivovarov.

Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Vladimir Кara-Murza je ruski političar, pisac i istoričar. Jedan je od najzaslužnijih za to što se je usvojen Magnitski zakon u SAD, Kanadi, EU i Velikoj Britaniji, koji podrazumeva sankcije za ruske državljane koji krše ljudska prava.

4. Ireni zakazana magnetna rezonanca nakon pisanja našeg portala

Samo nekoliko sati nakon što je Nova.rs objavila priču o Ireni Nigić, kojoj je neophodna hitna magnetna rezonanca zakazana tek za dve godine, reagovali su i Ministarstvo zdravlja i Klinički centar za Srbije i zakazali termin praktično za samo nekoliko dana. Pre pisanja Nova.rs, njen termin bio je 2024. Godine.

Kako je Irena kazala za Nova.rs, nekoliko sati nakon što je tekst objavljen na našem portalu, kontaktirao je radiolog iz Kliničkog centra Srbije.

Irena Nigić Foto: Privatna arhiva

„Malo pre su me zvali iz Kliničkog centra Srbije i zakazali mi termin za magnetnu rezonancu za 15. jul u 8 sati. Zvao me je radiolog Kliničkog centra, barem se tako predstavio i rekao mi da je lično ministar Lončar urgirao da se za mene nađe termin“, rekla je ona i dodala:

„U svakom slučaju, nisam očekivala ovako brzu reakciju i zahvaljujem ministru, a najviše portalu Nova.rs jer sam sigurna da niste objavili tekst, da se ništa od ovoga ne bi desilo“, kazala je naša sagovornica.

Nažalost, zbog istorije njenih drugih zdravstvenih problema Irena nije mogla da uradi magnetnu rezonancu, ali Nova.rs je srećna što je ponovo otvorila jedno pitanje I prodrmala zdravstveni sistem.

5. Marija rodila četvorke, umesto pomoći Beograda dobila sraman odgovor

Iris, Inda, Irina i Ina, sestrice stare samo četiri meseca, rođene u istom danu, zdrave su i napredne bebe, koje dobijaju svu pažnju i ljubav roditelja Marije i Đorđa Gaćeše, ali i starije seke, dvoipogodišnje Iskre.

Porodica Gaćeša Foto: Privatna arhiva

U priči za Nova.rs govorili Đorđe I Marija govorili su da su pisali Gradu Beogradu kako bi im pomogli, jer samo pelene koštaju 90.000 dinara, ali kako je rečeno iz Grada u budžetu nije bilo prostora za ovakav “izdatak”. Nova.rs ponovo je stala na stranu “običnog čoveka” I pomogla da se ovaj problem jasno čuje.

6. Saopštili sramotu Torlaka – vakcine nam vraćaju kao medicinski otpad

Od oko 20.000 doza trovalentne sezonske vakcine protiv gripa, koje su proizvedene na Institutu “Torlak” i distribuirane zdravstvenim ustanovama, iz jednog zavoda vraćeno je čak 4.600 neutrošenih doza, a u domovima zdravlja širom Srbije ističu da samo 10 odsto pacijenata primi Torlakove vakcine. Tako da najveći broj doza ostaje da skuplja prašinu, a po isteku roka ih vraćaju na Institut, kao medicinski otpad, što Nova ekskluzivno objavila.

Foto:Vesna Lalic/Nova.rs, Shutterstock

„Proizvodnju smo doveli do besmisla, samim tim što uvozimo savremeniju, kvalitetniju vakcinu koju mogu primati i deca i stariji od 65 godina, kao i trudnice, što sa Torlakovom TorVaxFlu, nije slučaj. Pompezno najavljena vakcina 2020. godine zapravo nam nije donela ništa. I sada imamo situaciju da nam ustanove konstantno vraćaju neutrošene vakcine kojima je prošao rok, pa smo se nedavno šokirali kada smo dobili pošljiku iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac, odakle je stiglo 4.600 isteklih doza”, rekla je za Nova.rs jedna doktorka iz beogradskog doma zdravlja.

7. Ekskluzivno objavili delove francusko-nemačkog predloga

Portal Nova.rs imao je uvid u deo dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dveju strana. Kako navode naši izvori, ovo nije konačni predlog i podložan je izmenama. Podsetimo, detalji u vezi s nemačko-francuskim predlogom za rešavanje kosovskog pitanja, objavljeni su prvi put u albanskim medijima. Tek nekoliko dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je video ovaj dokument, da je odbio da ga primi, ali da ne zna da li će to uraditi.

8. Raša Tudej počinje sa radom u Srbiji

Nova.rs saznala je da će ruska državna televizija „Raša tudej“ otvoriti svoje predstavništvo u Srbji. U pitanju je stanica kojoj je EU zabranila emitovanje zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu.

Naš portal objavio je ovu informaciju u julu, što je potvrdila za Nova.rs glavna i odgovorna uradnica Sputnjika u Srbiji Ljubinka Milinčić.

Ubrzo je Raša tudej zvanično počeo sa radom čime su potvrđena pisanja našeg portala.

9. Objavili detalje iz optužnice Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 

Likvidaciji Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, koji su žrtve ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prethodilo je jezivo mučenje, a Nova.rs objavila je detalje proširene optužnice protiv pomenute kriminalne grupe, ali i motive zločina.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Mitić je ubijen jer se sumnjalo da je pratio pomenuti kriminalni klan. U grupi za dopisivanje, 8. avgusta, pripadnici ove grupe komentarisali su šta će raditi suparničkoj grupi, za koju su sumnjali da motri na njih i da ih prate. Naime, sumnjali su da „rade Velju i Mareta“, a da iza svega stoji Aleksandar Šarac (35), Pink panter koji je ubijen naknadno u garaži TC Ušće u Beogradu.

10. Detalji izjave Belivuka da je spreman da svedoči Savamalu i ubistvo Olivera Ivanovića 

Kako je Nova.rs ekskluzivno saznala i obavestila javnost, prvookrivljeni Belivuk ponudio se da bude svedok saradnik u slučajevima za ubistvo Olivera Ivanovića, smrti Vladimira Cvijana i rušenja u Hercegovačkoj.

Belivuk se tokom pripremnog ročišta obratio prisutnima u sudnici Specijalnog suda u Beogradu. Tom prilikom zatražio je od tužilaštva da ga uzme za svedoka-saradnika u nekoliko slučajeva.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages/Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka-saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk.

Hvala vam na poverenju u 2022. godini koje ćemo opravdati i u narednoj. Puno ekskluzivnih, pravovremenih i tačnih informacija očekujte i u 2023. godini.

Vaše je da nam verujete, a Nova.rs će se pobrinuti da sve ono što vlast krije i ne želi da kaže dođe do vas.

Bonus video: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar