Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš navodi da nije slučajno što na naslovnim stranama dnevne štampe zasedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO u Sofiji na kojoj se odlučuje o tome da li će Skupština Kosova dobiti status pridruženog člana nije dobila toliko pažnje i navodi da će uslediti razrada na režimskim televizijama.

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da Aleksandar Vučić žrtvuje nacionalne interese na međunarodnom planu zarad dobijanja izbora u bilo kojoj opštini.

„Napravljena je spoljnopolitička šteta interesima Srbije. Nakon što rezolucija nije mogla da prođe Savet bezbednosti, vlast je kasno registrovala da priča ide u drugom smeru, odnosno ka Generalnoj skupštini UN gde ne funkcioniše veto. Diplomatska akcija je bila traljava a onda se i Vučić uključio da od toga napravi politički kapital za lokalne izbore. Znao je da ne može da se zaustavi rezolucija pa je definisao šta je uspeh koji može da mu koristi kod kuće. Posebno neprimereno je bilo njegovo ponašanje i ponašanje nekih članova delegacije tokom sednice Generalne skupštine“, rekao je Ponoš na TV N1.

Vučićeva savetnica se ponašala kao da je na seoskoj zabavi dobila na tomboli“, navodi on.

On je istakao da ova rezolucija, koja je dobila malu međunarodnu podršku za rezoluciju te vrste, ne doprinosi pomiranju u regionu već je „čeprkanje po ranama“.

„Pitanje je zbog čega je to potrebno nekome u ovom momentu. Kada imate regionalne lidere poput Vučića i Kurtija i slične njima, sa ovakvom rezolucijom se samo pravi šteta. Da je neko imao dobru nameru onda bi pravio takve rezolucije da se svako seća svojih grehova ili da se odredi jedan dan za ceo region u kome će se obeležavati sećanja na sve zločine. Pitanje je da li je ovo mera pritiska ili da se zadrži stanje koje može zahtevati intervenciju u nekom momentu“, dodao je Ponoš.

Govoreći o novcu koji je Srbija donirala za obnovu bolnice u Hondurasu Ponoš je rekao da se radi se o ohrabrivanju Hondurasa da glasa uzdržano.

„To je lobistička investicija u loš posao. Nije sprečeno donešenje rezolucije. Ako je cilj bio da se spreči, onda je to neuspeh. Ako je bio da se zadovolji Vučićev kriterijum pobede potrebne za domaću upotrebu onda je uspeh za njega, a za državu štetno. Za bolnicu u Hondurasu smo dali 500.000 dolara, a zašto nismo pomogli neku bolnicu u Gazi? Data je donacija za bolnicu u Hondurasu za njihov suzdržan glas, a za neprisustvo glasanju od strane Izraela sasvim obrnuto – nije data donacija za neku bolnicu u Gazi. Ne bi se reklo da su altruistčki motivi po sredi u slučaju donacije Hondurasu“.

„Za nekoliko meseci malo ko će se sećati ko je kako glasao. Pitanje je kakve će posledice rezolucija imati po odnose u regionu. Ne bi se reklo da će doprineti pomirenju“, napomenuo je Ponoš.

On je dodao da u Republici Srpskoj sada Milorad Dodik samo pali vatru najavljujući razdruživanje.

Zdravko Ponoš gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

„To je opet za unutrašnju upotrebu. Ne može se Dejtonski sporazum menjati tako što na nekom vašaru kaže da se ide u razdruživanje“.

Ponoš se osvrnuo i na izbore 2. juna rekavši da su stranke koje na te izbore ne izlaze nastavile borbu za izborne uslove.

„Radimo na predlozima koji suštinski popravljaju izborne uslove. Uveren sam da će i onaj deo opozicije koji sada izlazi na beogradske izbore podržati naže predloge nakon 2. juna. Posebno imajući u vidu da će ti izbori pokazati da je bila greška izaći na njih pod neizmenjenim ili lošijim uslovima“.

Povodom današnjeg ozvaničenja Kosova kao pridružene članice Parlamentarne skupštine NATO, Ponoš je rekao da to nije neočekivano jer je „Vučić pristao na ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije“.

„To je još jedan korak na putu Kosova ka NATO. Sponzorima kosovske državnosti i nije prioritet ulazak Kosova u EU, za šta inače nema nikakav kapacitet, već je prioritet ulazak u NATO. Tada se teret bezbednosti prebacuje na celu organizaciju. To je inače prioritet i vlastima u Prištini“.

Prema njegovim rečima „Kosovo ovakvo kakvo je“ ni po čemu ne zadovoljava uslove da bude ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

„To nije funkcionalna demokratija. Imamo premijera te tzv. države koji se obračunava sa građanima druge nacionalnosti i progoni ih. To ni na koji način ne treba da bude nagrađeno“, zaključio je Ponoš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare