Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Đuzep Borelj rekao je da Aljbin Kurti danas nije hteo da prihvati kompromisni predlog EU, već je insistirao na odredbi o priznanju Kosova od strane Beograda.

Borelj je posle današnje runde dijaloga u Briselu rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio kompromisni predlog EU o putu normalizacije odnosa, dok premijer Kosova Aljbin Kurti nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao da se „de fakto“ priznanje uspostavi kao prvi korak.

„Kurti nije bio spreman da krene napred i krene u formiranje ZSO, umesto toga insistira da se de fakto priznanje uspostavi kao prvi korak. Predsednik Vučić je prihvatio naš predlog“, naglasio je Borelj.

Kazao je da, nažalost, nema progresa u deeskalaciji situacije na severu Kosova i podsetio da je svih 27 članica EU tražilo da se odmah krene sa hitnim koracima u tom pravcu, prenosi Kosovo online.

Kako kaže, EU je i danas pozvala obe strane da preduzmu hitne mere na severu da se dođe do deeskalacije i da se što pre sprovedu novi izbori.

Navodi da je ostavka gradonačelnika najbolji način da se što pre dođe do izbora u četiri opštine na severu Kosova.

„Ukoliko ne bude progresa u izbornom procesu, rizikujemo da se eskalacija situacija nastavi“, kazao je Borelj.

Kako je naveo, na sastanku u maju su rekli da će se pomeriti sa pregovora na implementaciju i istakao da je ta poruka sada i važnija jer prošla je puna godina od kada su započeti pregovori i šest meseci od kada su se sastali u Ohridu.

Ukazujući da obe strane moraju da ispune ono na šta su se obavezale do sada, Borelj kaže da je Zajednica srpskih opština stara obaveza za obe strane i da predstavlja ključni elemenat i krucijalna je da implementacija dogovorenog napokon počne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar