Ponovo je u javnosti plasirana vest da će se krenuti u formiranje pokreta za narod i državu, političku organizaciju koja će okupiti SNS, druge partije i pojedince, a iza koje će stajati SNS. Priču je aktuelizovao lično predsednik i to nakon dva meseca velikih problema koje ima na Kosovu, ali i zbog oštre Rezolucije Evropskog parlamenta koja je usvojena ogromnom većinom glasova. Kako tvrde sagovornici Nove, pokret je ponovo aktuelan zbog marketinga kako bi se prikrile loše stvari u državnoj politici, ali i zbog slabijeg rejtinga SNS.

Iako je nekoliko puta pomeren rok za formiranje pokreta za državu i narod, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je građanima da je došlo vreme da se formira.

Kratko se obratio na Instagramu i poručio, između ostalog, da će pokret “odraniti naše nacionalne interese”.

“Vreme je za osnivanje velikog pokreta za narod i državu koji će imati snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani naše nacionalne i državne interese“, objavio je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Još 2022. godine predsednik je prvi put spomenuo da bi moglo da se krene u formiranje jednog širokog fronta, koji okupiti stranke, pokrete, javne ličnosti, glumce ili sportiste i da će sve biti na istom zadatku, a to je da se odbrani zemlja u teškim vremena.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Uz niz karakterističnih rečenica, u kojima je “vizionarski” tvrdio da nas čekaju izazovna vremena, predsednik je pomenuo da se strpljivo i marljivo radi na formiranju pokreta. Na konstataciju i pitanja novinara na konferencijama zbog čega još uvek nije formiran, Vučić je odgovarao da je to zahtevan zadatak.

Ni u kampanji za izbore 17. decembra nije bilo previse reči o pokretu, ali u februaru 2024. godine ponovo je na dnevnom redu.

Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Činjenica je da je SNS ubedljivo pobedio na izborima, ali je isto tako fakat da ih osporavaju predstavnici opozicije, a sumnju u regularnost iskazali su i evroposlanici kroz usvajanje Rezolucije o izborima u Srbiji.

Traži se međunarodna istraga, pominje se i potencijalno zamrzavanje EU fondova, što nije dobar signal za rejting SNS, niti njenu reputaciju u svetu.

U izveštaju se dodatno navodi da EP žali što su srpski parlamentarni i lokalni izbori održani 17. decembra 2023. odstupili od međunarodnih standarda i obaveza Srbije na slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane aktuelnih zvaničnika da bi stekli nepravednu i neprikladnu prednost.

Ubedljivom većinom glasova je usvojena, a sada je „loptica“ na terenu Evropske komisije. Ona će razmatriti preporuke EP, na osnovu kojih će doneti odluke koje mogu biti dalekosežnije od onih koje su usvojili evroparlamentarci.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ujedno, od decembra Priština je dobila niz ustupaka na račun kosovskih Srba, koji su se u utorak organizovali i izašli na protest na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti za dva meseca dobio je RKS tablice, uveo evro i ukinuo dinar, dok su Prištini ukinute vize, samo Srbima ne.

Osim dinara i tablica, krajem godine kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će Srbi morati da plaćaju struju kosovskim institucijama, što nije bila praksa više od dve decenije.

Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ako na sve to dodamo energetsku ofanzivu na Gazivode od strane Kosova, ali i najavu da će ponovo aplicirati za članstvo u relevantnim međunarodnim organizacijama, postaje jasno da su zvanični Beograd i vlast koju predvodi SNS u potpunosti “na kolenima”.

Posle Banjske, Beograd je u ogromnoj defanzivi i potrebno je pronaći novu temu koja bi mogla da skrene pažnju sa gorućih pitanja.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Stručna javnost i analitičari ocenjuju da ključni problemi teme koje nisu pogodne za vlast možda mogu da se sklone u drugi plan, a da se priča o heterogenom pokretu koji će okupiti i levo i desno, zapad i istok.

Pokret u službi marketinga – bolje o tome da se priča, nego o Kosovu i EP

Dejan Bursać sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju naglašava da je upotrebna svrha pomenutog pokreta pre svega marketinška, kako bi se promenio narativ oko ključnih pitanja koja postoje u javnosti.

“Služiće da se promeni narativ da se priča o domaćoj političkoj temi, koja bi se centrirala oko Vučića, a ne da bi se pričalo o Kosovu ili Rezoluciji Evropskog parlamenta. Druga bitna stvar je da je poverenje glasača, ali i rejting Vučića kod glasača veliki, ali SNS ne stoji tako dobro. Zbog toga možda Vučić želi da formira pokret i prepakuje SNS pred lokalne izbore koji idu na proleće”, objašnjava Bursać za Novu.

Dejan Bursać Foto: Ivan Dinić/Nova

Kako ističe sagovornik Nove, šta god da je u pitanju, krajnji cilje isključivo marketing.

“Ne očekujem velika iznenađenja, verujem da je to standardna priča. U tom pokretu vidim SNS, njihovi koalicioni partneri, malo poznatih ličnosti iz sporta i kulture, dakle čisto prepakivanje. Nikakav veliki potres ne treba očekivati.”, poručuje Bursać.

Sa druge strane, politikolog Aleksandar Ivković podseća da je najava za formiranje pokreta stigla još 2022. godine. Kako kaže za Novu, ne misli da su Kosovo i Evropski parlament ključni za formiranje pokreta, ali naglašava da je svakako korisno i u tom smislu, odnosno kako bi se skrenula pažnja sa gorućih pitanja. I on poput Bursaća ocenjuje da svrha jeste marketing i prikrivanje ključnih problema.

PROČITAJTE JOŠ....

„Pokret, na čijem bi čelu bio Aleksandar Vučić ima dve glavne funkcije – da zamaskira Srpsku naprednu stranku, čija je popularnost manja od Vučićeve lične popularnosti, kao i da olakša povezivanje sa drugim strankama, koje mogu da kažu svojim pristalicama da ne ulaze u koaliciju sa SNS, već se pridružuju „narodnom pokretu“, što je navodno nadpartijska stvar. Iako takva komunikacija neće zavarati veliki broj glasača, jedan manji deo možda hoće, a za vlast je svaki glasač je bitan“, pojašnjava Ivković za Novu.

Govoreći o strankama koje bi mogle da se nađu u pokretu, Ivković napominje da tu vidi i stranku Milana Stamatovića, a vrlo moguće da će ući i Zavetnici.

„Pokret, na čijem bi čelu bio Aleksandar Vučić ima dve glavne funkcije – da zamaskira Srpsku naprednu stranku, čija je popularnost manja od Vučićeve lične popularnosti, kao i da olakša povezivanje sa drugim strankama, koje mogu da kažu svojim pristalicama da ne ulaze u koaliciju sa SNS, već se pridružuju „narodnom pokretu“, što je navodno nadpartijska stvar. Iako takva komunikacija neće zavarati veliki broj glasača, jedan manji deo možda hoće, a za vlast je svaki glasač je bitan“, jasan je Ivković.

BONUS VIDEO: Tepić: Rezolucija Evropskog parlamenta veliki uspeh, dokazala da Vučić nije Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare