Aleksandar Vučić i Rada Trajković Foto: Nova.rs

“Uhapse vam ljude ni krive ni dužne, maltretiraju ih i ne daju im lekove, ali je problem da li je neko čekao negde sat ili dva, i sve je u skladu sa zakonom”, prokomentarisao je danas predsednik Srbije zadržavanje Rade Trajković na prelazu Merdare, ali i najnovija hapšenja na Severu Kosova.

Prethodnih dana moglo je da se vidi puno nelogičnosti po pitanju dešavanja na KiM, ocenio je danas predsednik Srbije na kongresu SPS-a.

“Kažu mnogi naši zapadni prijatelji i partneri, evo Priština je deeskalirala sukob, odložili su izbore, a samo 15 sati pre toga došli su sa dugim cevima da zauzimaju četiri prostorije opštinskih izbornih komisija. Šta, nisu znali 15 sati ranije šta će da urade”, upitao je Vučić, a prenosi KoSSev.

Predsednik tvrdi i da mu ti isti partneri kažu da će da se „bore“ da se puste samo da bi videli porodice uhapšeni policajac Dejan Pantić, kao i Miljan Adžić i drugi koji su skorije uhapšeni.

Ujedno kaže i da mu sa Zapada poručuju da rade na deeskalaciji, a sa druge strane, Priština, ocenjuje predsednik, „maltretira Srbe“.

„A onda vam sutradan uhapse Slađana Trajkovića – kažu odgovoran je za ratne zločine. Osam godina je radio u Kosovskoj policiji, nije bio odgovoran ni za jedan ratni zločin“, podcrtao je Vučić.

Nakon što je savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković, saopštila da je na prelazu Merdare bila zadržana od strane srpske policije skoro 24 sata, a da je potom hospitalizovana zbog pogoršanja stanja, Vučić danas poručuje da „nije bilo stranca koji ga nije pozvao zbog ‘Kurtijeve savetnice’“ koja je, kako kaže, zadržana na dva sata.

„Kažu – strašna je greška i veliko rušenje demokratije, to što je Kurtijeva savetnica ili neko ko zastupa njihove interese, a ne interese svoje zemlje i svog naroda, čekala na administrativnom prelazu dva sata. Zamislite te strašne torture ili ne znam čega sve. I onda shvatite da iza svega toga, da iza tih 0,1 odsto ili 0,5 odsto, stoje oni. Da oni u stvari žele da Srbi budu takvi i svi građani Srbije budu takvi koji će državu Srbiju da im daju na tacni”, rekao je Vučić.

Kaže da takve poruke dobija na svaka dva sata, ali i da više ne može da „trpi tu vrstu bezobrazluka“.

A na sve te poruke predsednik govori svojoj savetnici da odgovori na sledeći način:

“Lepo svim tim bezobraznim tipovima koji to šalju samo reci da više ne šalju nijednu poruku i da sam sve odlično razumeo, sve i šta je to što rade i za šta se stvarno zalažu”, istakao je Vučić.

Poručio je da nećemo nikome dati državu Srbiju na tacni jer pripada ovom narodu.

“Nećemo vam dati državu Srbiju ni za šta na svetu, ne sanjajte to, nikada je nećete dobiti. Država Srbija pripada njenim građanima i ovom narodu”, poručio je Vučić.

Ujedno je kazao da Srbi na Kosovu „znaju da se neće ponoviti 17. mart 2004, da nećemo da bežimo po inostranstvu i da ćemo, ma koliko bilo teško, biti uz svoj narod“.

***

BONUS VIDEO – Jesu li i ljudska prava srba na Kosovu ugrožena i od koga?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare