Aleksandar Vučić dočekao je danas u manastiru Prohor Pčinjski predsednicu Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku Davkovu Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da protivnici iskopavanja litijuma iznose neistine o tom projektu, da država neće učiniti ništa što bi ugrozilo zdravlja građana, te da se "neće kopati bar još dve godine".

Odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska radova na dečijoj bolnici Tiršova 2, rekao je da oni koji se protive iskopavanju litijuma i sami kažu da nije problem u litijumu, već su protiv njega i smatraju da je on za sve kriv, od korone do masovnih ubistava.

Dodao je da je u Jadru reč o podzemnom rudniku, a ne površinskom.

„Najmanje još dve godine nema kopanja, što ste se sad digli“, zapitao se Vučić.

Rekao je da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar već sutra formirati tim najstručnijih lekara da se vidi da li iskopavanja utiče na zdravlje, pa ako bilo kome može da smeta, projekat neće biti realizovan.

Dodao je da još najmanje dve godine neće biti ikakvih promena na terenu, ali da svakako „nema šta da curi u Jadar“ jer nema nikakve tečne jalovine, te da će „kopanje početi baš pred kraj njegovog mandata“.

Istakao je da će se rudnik prostirati na 140 hektara, dok se, primera radi, Kolubara prostire na 60 hiljada hektara.

***

BONUS VIDEO – Protest protiv litijuma u Smederevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare