Foto: Nova.rs, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, B.P./ATAImages, TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ b

U prethodnih 48 sati Kosovo je po ko zna koji put postalo "bure baruta" - bure za koje se svi nadaju da neće eksplodirati. Tokom vikenda svedočili smo barikadama Srba, kao i upadima jedinica ROSU u srpskim sredinama koje plaše i hapse Srbe. Tenzije godinama nisu bile veće, a uplašeni građani gledaju u pravcu dva lidera.

Teško je povući jasnu granicu i reći da je nova kriza nastala baš tog i tog dana, jer tenzije su uvek prisutne.  Ipak, poslednja kriza u odnosima Beograda i Prištine, nastala je u jeku priprema za održavanje lokalnih izbora za četiri opštine na severu Kosova.

Nakon što se Srpska lista povukla iz svih institucija, predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je izbore za 18. i 25. decembar nakon čega su se događaji nizali kao na traci.

Najpre su se u petak (09.12.2022.) iznenada začule sirene u severnom delu Kosovske Mitrovice,jer su naoružani policajci upali u prostorije opštine i pokupili izborni materijal. Uz lomljavu, velike tenzije i uznemiranost građana isto se dogodilo i u Zubinom Potoku što je bio alarm da se situacija ponovo zaoštrava na severu.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Događaj koji je dodatno zaoštrio situaciju predstavlja trenutak hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i pod parolom da je pripremao terorističke napade, Pantić je priveden, a građani su spremili odgovor – barikade blizu Jarinja i Brnjaka.

Blokada u Srbovcu Foto: Nova.rs

Naveli su da neće dozvoliti da se Pantić prebaci u Prištinu, a barikade su samo pojačavane, dok su građani počeli u velikim grupama da dolaze na dežurstva. Saobraćaj je obustavljen, a zvanični Beograd počeo je da upućuje poruke podrške Srbima sa KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije ( subota 10.12. 2022.) da će Srbija uputiti zahtev Kforu da dopusti povratak srpske vojske i policije na Kosovo, ali da neće imati nikakvih iluzija da će oni to prihvatiti.

Foto: Printscreen Tanjug Live

„Mi smo danas usaglasili tekst zahteva koji ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na terotoriju Kosova“, kazao je on, dodajući da će zahtev biti uručen komandantu Kfora general majoru generalu Anđelu Mikelu Ristućiju.

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika“, rekao je Vučić.

Iako je javnost bila iznenađena činjenicom da se spominje mogućnost povratka srpske policije i vojske na KiM, analitičari i poznavaoci prilika naveli su da je praktično nemoguće da će do toga i doći.

„Jasno je da taj zahtev nije realan i da je realnost odavno prevazišla Rezoluciju 1244, koja je u osnovi doneta da bi se naknadno legalizovalo bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Ko to ne razume, ništa ne razume. Po mom sudu, to je jedan očajnički potez srpske vlasti koja u ovoj situaciji i u koju je sama dovela Srbe sa Kosova ne zna kako da izađe“, rekao je u izjavi za Nova.rs istoričar Milan St. Protić.

Duhovi devedesetih ponovo su se nakon ove izjave vratili na Balkan – zveckanje oružjem već je počelo, a ogromni nemiri postali su realna mogućnost od koje je počela da strahuje i međunarodna zajednica.

Reagovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je poručio da Priština ne želi sukob, ali da će na agresiju itekako odgovoriti.

U subotu uveče ( 10.12.2023.), sitaucija se dodatno zaoštrila nakon informacija da su ROSU pucale u blizini Gazivoda, bez konkretnih informacija zbog čega se puca, ko razmenjuje vatru i zbog čega ROSU ponovo interveniše.

Ništa drugačija atmosfera nije bila ni u nedelju (11.12.2023.) – barikade su ostale, građani su bili u još većem strahu, a Jarinje i Brnjak nisu radili. Prvi čovek Srpske liste Goran Rakić tražio je da se uhapšeni građani puste na slobodu, ali i poslao veoma uznemirujuću poruku koja se na svu sreću nije desila.

Naime, Rakić je naveo da se prema njegovim informacijama Kurti sprema da pošalje ROSU na sever i proizvede totalni haos. Da stvar bude zlokobnija, Kurti je obišao jedinice ROSU u južnom delu Kosovske Mitrovice, što su Srbi ocenili kao veoma negativnu stvar.

Dodatno, izjavio je da su mu jedinice KFORA zatražile još malo vremena da uklone barikade.

„Blokade su neprihvatljive, a KFOR je tražio još vremena da završimo taj posao i mi čekamo“, naveo je Kurti.

Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Za to vreme, prema pisanju Kosovo online, jedinice ROSU upale su na Gazivode i uperile pušku u grudi jednom radniku koji je merio nivo vode. Ovo je potvrdio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ali je to demantovala kosovska policija.

Da je „vrag odneo šalu“ i da tenzije mogu prerasti u ozbiljan oružani sukob potvrdili su svojim izjavama evropski zvaničnici poput Žozepa Borelja, koji je poručio da barikade „smesta treba da se uklone“.

Rudare blokada Foto: Nova.rs

Za to vreme, predsednik Vučić sazvao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost nakon čega je izjavio da je izdao najvažnija naređenja u vezi sa situacijom na Kosovu. Kakva su to naređenja nije precizirao, a to nije želeo da kaže ni u intervjuu za Rojters.

Nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Ričard Grenel zatražio je oslobađanje Pantića, te podvukao da je Kurti stvorio haos. U nedelju uveče formiran je i Krizni štab na severu Kosova koji će u narednom periodu izveštavati o svim daljima koracima.

Jedan od takvih koraka je i taj da od ponedeljka škole neće raditi do daljeg.

U ponedeljak ujutru, u  trenutku kada nastaje ovaj tekst situacija je nepromenjena – ulice su puste, građani uplašeni, barikade još uvek na istim mestima. Za sada je tu i mir, a svi se nadamo da će tako i ostati.

Bonus video: Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar