Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju sajma vina" Vinska vizija Otvorenog Balkana" da je to projekat mira i da prosperitetan i stabilan Balkan čini tržište od 20 miliona potrošača.

Vučić je naveo da će ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom omogućiti postepeno smanjenje carina na vino i rakije za proizvođače iz Srbije i dodao da će videti šta Srbija može da uradi po pitanju izvoza u Kinu za partnerske zemlje.

On je rekao da će se na Sajmu predstaviti 260 izlagača iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da su rezultati Inicijative Otvoreni Balkan vidljive i da je trgovinska razmena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije povećana za 25 odsto, a naveo je da je trgovinska razmena sa Srbijom veća od 1,1 milijarde evra, što je povećanje od 50 odsto.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

On je rekao da ga raduje to što se Sajam vina širi i što ove godine ima više od 600 izlagača, poručivši da je snaga u zajedništvu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da je ovakva saradnja prava stvar, jer šalje sliku da je Zapadni Balkan region koji sarađuje.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Premijer Albanije Edi Rama obratio se video porukom i rekao je da prisustvo Milatovića pokazuje značaj sajma koji je korak ka napretku.

Rama je dodao da je ovaj region naučio da podele iz prošlosti mogu da ometaju sadašnjost i budućnost i da budućnost Zapadnog Balkana mora da bude značajno drugačija od prošlosti, jer su zemlje u regionu stvorene da postoje jedna pored druge i da ih treba transformisati za nove generacije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozvao je sve da sačuvaju propusnicu za ovaj Sajam i da se sete da je to bila propusnica za bogatiji, srećniji, inovativniji i kreativniji Zapadni Balkan.

Marko Čadež Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Sa njima su na bini u čast otvaranja Sajma nazdravili i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

BONUS VIDEO – Dritan Abazović o odnosu sa Vučićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare