Foto:N1

"Od marta meseca roditelji dece sa teškoćama u razvoju traže poseban protokol pri lečenju ukoliko oni ili deca obole od Kovid 19. Trenutna vlast u državi Srbiji im je jasno i glasno stavila do znanja da im se pomoći ne može. Ministarstvo zdravlja nije ni jednom pomenulo ovu decu, Krizni štab ih nije nijednom uzeo u obzir", navodi u saopštenju za javnost Irena Živković predsednica odbora za socijalna pitanja Stranke slobode i pravde.

„Dva meseca smo se, u sveopštem haosu koji je ova vlast napravila, borili da u vanrednom stanju ta deca dobiju bar posebnu dozvolu kretanja i uz puno muke samo to i dobili. Na sve ostale apele, vlast je ostala nema.
Ministarstvo prosvete nije ni pokušalo da pronađe načine na koji će se obrazovati deca sa teškoćama u razvoju. Takozvana ‘online’ nastava je apsolutno neprihvatljiva na način na koji je sprovedena. Ovoj deci je neophodno da vide defektologe koji rade sa njima. Sve je, kao i do sada, ostavljeno roditeljima“, ističe Živković.

Ona dodaje da se ovih dana se otišlo korak dalje, te da država nema Registar dece sa smetnjama u razvoju, pa je iskoristila Registar korisnika usluge ličnih pratilaca i poslala poruku roditeljima da u roku od samo par sati odluče hoće li njihovo dete primiti vakcinu protiv Kovid 19.

„Bez ikakvog objašnjenja, bez ikakvih stručnih analiza, bez ikakvih garancija koje bi suzbile roditeljski strah od toga može li organizam sa možda višestrukim smetnjama i oboljenjima dobro podneti ovu vakcinaciju. Način na koji im je sve ovo saopšteno je uneo još veću pometnju jer su poruku dobili korisnici budžetskih usluga, pa nije dovoljno jasno hoće li im te usluge biti uskraćene ukoliko procene da njihovo dete ne bi trebalo da primi vakcinu. U vlast, koja od njih i njihove dece okreće glavu već godinama, svakako nemaju poverenja. Apelujemo na lekare da se roditeljima ove dece objasni onako kako zaslužuju sve vezano za vakcinaciju“, zaključuje Irena Živović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar