Foto: Nova.rs/Video

Prethodne dve novinarske konferencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića obeležile su rasprave.

Neki bi predsednika koji se svađa sa novinarima, vređa ih i ponižava kada mu postave pitanje koje mu se ne dopada nazvali, u najboljem slučaju, autokratom. Ovaj naš se poziva na Ustav i demokratska načela. Zapravo, puna su mu usta demokratije i zakona, najviše onda kada je spreman da sam krši isti taj Ustav i zakone.

Pročitajte još...

Na pitanje novinarke N1 pre nekoliko dana – da li time što ograničava mandat Ane Brnabić do 2024. godine krši Ustav i da li će je ovaj put pustiti da radi svoj posao nezavisno od njegove volje, Vučić je javno poklonio knjigu najvišeg pravnog akta države.

„Evo ja ovde imam jedan Ustav za vas, pa mogu da vam poklonim, pa da mi pokažete koji smo to član Ustava prekršili. Dođite, slobodno. Izvolite, to je jedan lep poklon, da uvek imate“, rekao je Vučić novinarki Emini Kovačević.

To da ima pik na novinarke televizije N1 nije ništa novo. Ni njegov nadobudni stav u maltretiranju onih koji postavljaju prava pitanja nije iznanđujuć. Smešno je, međutim, to što je već na narednoj konferenciji isti taj Ustav koji je poklonio koleginici Emini Kovačević – on sam prekršio.

Na narednoj konferenciji, obraćajući se Žaklini Tatalović (takođe novinarki N1), Vučić ju je nazvao lažovkom, a potom samovoljno rekao da zabranjuje EuroPrajd „i tačka“.

Zabraniti Prajd znači prekršiti Ustav.

Ranije zabranjivano održavanje Parade Ponosa je Ustavni sud proglasio neustavnim. To se dogodilo kada je Prajd zabranjen 2011., 2012. i 2013. godine.

BONUS VIDEO: Vučić o izboru mandatara za sastav nove vlade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare