Foto:Nemanja Jovanović

Na društvenim mrežama objavljen je spot kojim se targetiraju novinari i voditelji N1 i "Nove", a podelio ga je član GO SNS i direktor "Laste" Vladan Sekulić, a kasnije i poslanik Vladimir Đukanović. Upitan čemu služe ovakvi spotovi i koliko su opasni za bezbednost novinara, Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, navodi za Nova.rs da su oni nedopustiv način zastrašivanja novinara, medija i vlasnika medija.

„Posebno je dramatično kada imate situaciju u kojoj postoji dramatična društvena polarizacija u kojoj se društvo deli na prijatelje i neprijatelje. Ovaj uradak bi u stabilnim društvima bio nevidljiv, neprimetan, ali u situaciji u kojoj postoji previše pretnji prema određenim novinarima i medijima i naelektrisana atmosfera, onda je moguće da rezultat bude drastičan, nasilje prema novinarima ili stvaranje atmosfere u kojoj se niko ne oseća bezbednim“, kaže Matić za naš portal.

On dalje ističe da su ovakve bolesne aktivnosti najveći neprijatelji slobode i bezbednosti medija u Srbiji, kao i da ko god da ih deli, želi najgore i novinarstvu, ali i Srbiji.

„Srbija je u neverovatnom padu na svim svetskim listama slobode medija i novinara upravo zbog ovakvih spotova i sličnih targetiranja novinara i medija. Kada je reč o direktnim napadima na novinare, nismo van nekog evropskog proseka, ali smo u direktnim ili posrednim pretnjama prema novinarima u vrhu. Svojevremeno smo tražili kao Stalna radna grupa za bezbednost novinara promene u Krivičnom zakoniku, kako bi se i ovakve situacije sankcionisale Krivičnim zakonom, što bi omogućilo tužilaštvu da pokreće postupke. U Srbiji se to nije dogodilo jer predlog nije dovoljno strpljivo i argumentovano prezentovan javnosti. I sa druge strane, dočekan je kao neprihvatljiv, bez želje da se debatuje“, navodi Matić.

Na pitanje da li bi nadležno tužilaštvo trebalo da reaguje po službenoj dužnosti, naš sagovornik kaže da je nezahvalno da odgovara na to pitanje i da je bilo više ovakvih situacija do sada.

„Sa jedne strane, da sam ja javni tužilac, uvek bih ispitao sve aspekte kojima ovakva radnja može da proizvede ugrožavanje bezbednosti novinara i medija. Čak i kada bi mi bilo jasno da po postojećem Krivičnom zakoniku i sudskoj praksi nema osnova za reagovanje po službenoj dužnosti. Za mene je nedopustivo da postoje ljudi koji prave ovakve spotove koji svesno targetiraju određne novinare, urednike i medije. Znam da postoje ograničenja u KZ i u sudskoj praksi, ali svi zajedno moramo da napravimo sve što je moguće da sprečimo ovakve prikrivene pozive na nasilje prema onima koji imaju različite stavove političke, društvene, kulturne“, navodi Matić.

On smatra da je rešenje za ovakve situacije insistiranje na zajedničkom formatu koji predstavljaju udruženja novinara i predstavnika vlasti, uz podršku EU, OEBS-a… Kao što je to započeto sa osnivanjem vladine Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, dodaje Matić.

„Sada je pat pozicija u kojoj su najveći gubitnici novinari i mediji. Jedini dobitnici su oni koji forsiraju situaciju što gore to bolje. A to što gore, odnosi se na to da neki novinari nastradaju. Ne smemo to dozvoliti. I ponavljam, po meni oni koji su napravili ovakav spot moraju da budu sankcionisani, ali te sankcije treba svi zajedno kroz konsenzus da omogućimo, kao što apsolutno mora da bude kreiran mehanizam za sprečavanje deljenja ovakvih sadržaja na društvenim mrežama. A i za to je potreban zakonski okriv. Ne mislim da je neki veliki problem da se do toga dođe, ako se želi. Nažalost, ne vidim ni sa jedne strane tu želju. Zbog toga moramo da pronađemo mehanizme da fizički zaštitimo i novinare i medije koji su targetirani. To je obaveza i vlasnika i nadležnih institucija“, kaže on.

Matić dodaje da i njegovo iskustvo iz devedesetih „za vreme mnogo goreg sistema koji je predstavljao Slobodan Milošević, apsolutno zlo, svedoči da je najvažnije bilo kako ćemo sami sačuvati svoje novinare i medije“.

„Nikada nismo tražili druge krivce, sve dok sami nismo učinili sve što je moguće. Novinari, mediji, udruženja i podrška koju dobijamo od EU, USAID i svih drugih međunarodnih organizacija moraju da budu osvedočeni kroz naš profesionalizam i nezavisnost u izveštavanju. Sada je važno da svu tu akumuliranu podršku iskoristimo tako što ćemo biti u potpunosti posvećeni osnovnim postulatima i kodeksima naše profesije“, zaključuje Matić.

Podsećamo, video-snimak počinje uz slike novinara i voditelja televizija Nova i N1, kao i sa slikama naslovnih strana novina „Nova“, a u kojem se ovi mediji targetiraju. Narator govori kako se “ove tvorevine tamne propagande kao lešinari hrane našim strahovima i zatvaraju vrata istini i slobodi mišljenja”.

“Dok se njihove laži šire poput otrova naše umove oblikuju i zarobljavaju u okovima iskrivljene percepcije stvarnosti. Moramo se suprostaviti ovom zlu koje se uvuklo u srce naše zemlje. Propagandna mašinerija poput agresivnih siledžija u belim rukavicama buši temelje našeg društva ostavljajući samo pustoš i razaranje za sobom“, govori glas na snimku dok se prikazuju snimci dešavanja na beogradskim ulicama tokom 5. oktobra 2000. godine.

Na snimku se vidi i slika na kojoj se nalaze oznake televizija Nove i N1 uz insekte štetočine, a na kojoj piše „Stop stranoj propagandi“.

BONUS VIDEO Spisak botova: Targetiranje ljud ili (očekivan) odgovor na digitalno nasilje?