Bodo Veber Foto: N1

Politikolog i ekspert za Balkan Bodo Veber smatra da čak i ako bi Srbija pristala na konačan sporazum i priznanje Kosova, verovatno bi Kosovo dobilo sve, osim članstva u UN, "čak i da to bude podržano od strane Srbije, Rusija sigurno neće pristati".

Ocenjuje da je novi francusko-nemački predlog zapravo međusporazum, posle faze krize i ćorsokaka u koji je dijalog upao u poslednjih pet godina i da je cilj da se fokus sa nekih nižih bilateralnih pitanja vrati na dijalog o suštinskim pitanjima, a to je statusni spor. Takođe, problem je što javnost nije imala uvid u celokupan predlog sporazuma, i da nije jasno da li su dve strane imale istu verziju dokumenta pred sobom.

Upitan da prokomentariše novi non-pejper koji je objavio Albanijan post, a u kome se navodi da će i Kosovo i Srbija snositi posledice ako ne prihvate francusko-nemački plan, gost N1 kaže da bi bio oprezan, jer je taj medij i ranije objavljivao „ekskluzivna dokumenta za koje se kasnije ispostavilo da nisu verodostojna“.

Osvrnuvši se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbiji prete sankcije ako ne pristane na sporazum, on ističe da bi i tu bio oprezan, ali dodaje da misli da će biti određene posledice, kao što su to i najavili razni evropski zvaničnici, i to u vidu smanjene ekonomske pomoći.

Što se tiče zamrzavanja ili ukidanja pregovaračkog procesa Srbije sa EU, navodi da za sada za to nije video potvrde.

„Ima određenih spinovanja i preterivanja, svakako ima pritisak na Beograd i Prištinu“, kaže Bodo Veber u emisiji Iza vesti.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Dušan Janjić i Danijel Server o sledećoj fazi na KiM i pritisku na Prištinu i Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar