Foto: Fk Javor; Opština

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine, predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović (SNS) rekao je da se bori sa lokalnim tajkunima i moćnicima koji žele da se domognu javne imovine na nezakonit način, otpuživši ih da radnike plaćaju u kovertama, dok nemačka kompanija Konig celu platu daje na račun. Na to je reagovao vlasnik kompanije Matis Group i predsednik FK "Javor Matis", Dragomir Lazović .koji je Mitrovića nazvao lažovom, uz tvrdnje da sprečava razvoj grada i da zloupotrebljava stranku.

„Sada shvatam šta je borba sa tajkunima, sa ljudima kojima je lični interes ispred svega pod lažnim velom javnog interesa, pod lažnim velom za dobrobit grada, dobrobit dece, a u stvari samo za lični interes. Svima sve kažem u oči i zato ne komuniciraju sa mnom“, rekao je Mitrović.

Lazović mu nije ostao dužan, pa je naveo da Mitrović za vreme svog mandata ni jedan jedini put nije organizovao skup privrednika.

Foto: Fk Javor

„On ne sme da nas ponižava na taj način, da daju nešto u kovertima, da ne plaćaju doprinose i plate. Pet puta sam dobio nagradu za najbolje preduzeće u Srbiji, zapošljavam preko 1.500 radnika. Napravio sam 20 fabrika, 25 godina držim klub i od grada ne tražim ništa, a želim da dam doprinos da mladi ostanu u ovom gradu. Na današnji dan nemam nijednu fakturu ni sa jednom lokalnom samoupravom u Srbiji, osim što sam poklanjao. Posle svega što sam uradio izadje jedan nedorečeni čovek, koji nikad ništa nije u životu radio i koji zloupotrebljava partiju. Grad tone i nema više ništa da pruži čoveku sa strane a ono što ima će se srušiti“, odgovorio je Lazović, podsetivši da su njegove firme prijavile dobit od 100 miliona evra, od čega je država dobila 15 miliona evra.

Kako je istakao, na to treba dodati i zaradu na isplatu dividend, plus porezi i doprinosi na 1.500 ljudi. A on hvali nemačku firmu Konig koja kaže isplaćuje sve na račun, dodao je Lazović.

„Nemci dolaze u Srbiju iz interesa jer država je dala subvencije za radnike. Konig je u Ivanjicu investirao nula dinara. Koliko je prijavio dobiti prošle godine? Prijavio je minus od million evra. Jer da su prijavili ono što su zaradili morali bi da vrate 15 odsto državi. I desiće se ista priča kao sa nekim italijanskim firmama koje su došle da operu novac, pokupiće mašine i otići. Meni porodica živi u Beogradu, unuci mi žive u Beogradu, a ja ulažem u ovaj grad. Podsetiću da je 40 odsto mojih kapaciteta van Ivanjice. Želim da sačuvamo mesto gde su rodjeni preci, gde smo mi imali lepo detinsjtvo. Ovo je raspad sistema u gradu po svim segmentima. Vlast je uzurpirana i brine se o ličnom interesu i ne priča se o budućnosti grada. Pogledajte na šta je spala Ivanjica. Od prvog dana preko puta imate čoveka koji laže“, rekao je izmedju ostalog Lazović u emisiji Info lige.

PROČITAJTE JOŠ

Naglasio je da je FK Javor samo u poslednjih pet godina uneo oko 3 miliona evra u sport grada, u glavni stadion, postavljanje reflektora, semafora, revitalizaciju terena i da će sve to ostati gradu i Ivanjičanima.

„Prošle godine smo na Jelića polju završili pomoćni teren po najsavremenijim standardima koji je danas popunjen od jutra do mraka sa decom iz Ivanjice koja na njemu treniraju. Dogovorna politika izmedju FK Javor, mene i opštine bla je da se udje u zajedničju izgradnju što je i predvidjeno ugovorom. Preuzeli smo na sebe i izmenu plana i izradu projekta i kompletnu investiciju, ali uz obećanje predsednika opštine i zamenikom Glavonjićem i koordinatorom SNS-a Krstom Janjuševićem da opština isfinansira zemljane radove, a mi sve ostalo. Što znači da bi to bilo 500.000 evra klub ili ja, a 100.000 evra opština. Medjutim, opština je brutalno prevarila klub i svoje obećanje nije ispunila. Mi smo kao klub sve te dugove prebacili na sebe i polako ga vraćamo. Imao sam 100 odsto poverenje u ljude koji sede preko puta mene da će oni to uraditi, ali nisu“, rekao je Lazović.

On je objasnio da je sve to je urađeno sa željom da u Ivanjici postoji sport. I sutra kada se mi povučemo, naveo je Lazović sva ta infrastruktura pripašće opštini Ivanjici.

PROČITAJTE JOŠ

„Preneli smo stadion na opštinu, vizija moja i FK Javor je da se to radi za opštinu, za ovaj grad, mlade ljude koji već 25 godina ućživaju u fudbalu na najvišem nivou. Sve što smo uradili ostavljamo opštini i budućim generacijama“, kaže Lazović napominjući da im je želja bila da izgrade i novi gradski stadion po svim standardima gde što bi omogućilo igranje evropskih utakmica.

„Pre nekoiko dana poslali smo pismo o namerama za izgradnju novog stadiona. Neverovatan je rat lokalnih samouprava ko će izgraditi stadion, dobiti donacije i ko će uspeti da napravi dobru priču za svoj grad. Ponudli smo da sami izgradimo stadion, a opština samo infrastrukturu, prilaz puta i trafostanicu, što čini 5 odsto vrednosti stadiona. Medjutim, optina na toj lokaciji želi da gradi tri košarkaška terena. Ako ne napravimo stadion fudbal će se ugasiti. Da li zbog Momčila Mitrovićča treba da se ugasi sport u gradu? Mislim da čovek nije dorastao svojoj funkciji, da je zloupotrebio funkciju i što je zaboravio da treba da bude servis građana. Ne tražim da to neko voli, ima ljudi koji ne razumeju koliko je to socijalno bitno za grad. Razum te ljude koji su odrasli u nekim divljim vremenima i koji ne znaju šta znači sport, kultura, tradicija.Predsednik države kaže samo sport, sport, sport. Sve što sam uložio u sport sve je opštinsko. I zato ne razumem ove napade“, zaključio je vlasnik Matisa Dragomir Lazović.

„Sukob dve interesne grupe u SNS“

Milovan Jakovljević, narodni poslanik Dveri iz Ivanjice i poljoprivredni proizvođač kaže da je u pitanju sukob dve interesne grupe u okviru SNS.

„Na jednoj strani je Lazović, ugledni privrednik budući da upošljava 1500 radnika. Činjenicu da on voli fudbal podržavam, ali to ne znači da svi građani Ivanjice moraju da se oduševljavaju toj ideji i gde god se pronađe neka livada treba praviti stadion“, kaže Jakovljević.

Naš sagovornik smatra da su se partijski poslušnici, poput Momčila Mitrovića založili da opstruišu ivanjičke preduzetnike, privrednike, a posebno poljoprivrednike.

„Ja podržavam ideju da Lazović izgradi što više sportskih sadržaja, međutim to mora biti u skladu sa potrebama većine Ivanjičana“, istakao je on za naš portal. Stadioni jesu važni, ali tek za deset godina kada se reše prioretnije stvari u društvu, naglasio je Jakovljević.

Momčilo Mitrović Ivanjica nevreme šteta Foto:TANJUG/ JOVAN NIKOLIC

„Sa mog stanovišta, kao poljoprivrednog proizvođača ja bih razorao stadione i posadio krompir i maline“, navodi on, dodajući da njegov stav nije preovlađujući. Ukazuje da je banja Priliči kiseljak koja je bila u rangu Vrnjačke Banje, zarasla u korov. “

Ono što ne razumem kod Lazovića je da podržava SNS i govori o tome kako ta stranka radi fantastične stvari za privrednike, a sa druge strane kritikuje rad nemačke firme“, pojašnjava on. Kako navodi, mnogo njih je delimično u pravu, ali ne u potpunosti.

„Dakle svi ostvaruju svoje interese, a Ivanjičani trpe“, kaže sagovornik portala Nova.rs. Podseća da je po zakonu o finansiranju lokalnih samouprava država u obavezi da 1,7% ukupnog BDP rasporedi gradovima i opštinama. „Ivanjica, od 111 milijardi treba da dobije 1,083 milijardi, a na našu opštinu se rasporedi 322 miliona što je 761 milion manje. Naravno, opštinska lokalna samouprava ćuti. A kada Vučić donira 50 ili 200 miliona oni se svi klanjaju i padaju na kolena. Zahvaljuju mu se kao božanstvu“, zaključio je sagovornik portala Nova.rs.

BONUS VIDEO Pljačka budžeta u Užicu: Lokalna vlast za održavanje dela sistema javnog osvetljenja daje 7,5 miliona evra 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar