Foto:Shutterstock

Meštani ivanjičkog naselja Kušićan, Prilike, ali i sela Senjak, Lisa, Sveštica i Bukovica već nekoliko godina unazad žive kao u kamenom dobu, jer, kako kažu, leti nemaju tv signal iako im računi za pretplatu redovno stižu koje oni plaćaju. Žitelji navode da ostaju bez slike i tona na svojim televizijskim aparatima, jer predajnik na Šutelju ne radi.

Jovan Ocokoljić koji stanuje nadomak centra Ivanjice, u Kušićanu, je ogorčen zbog toga, a čak se obraćao i predstavnicima lokalne samouprave i EDB, koji su obećali da će rešiti ovaj višegodišnji problem.

„Međutim od toga za sada ništa, a predajnik na Šutelju već četiri godine ne radi. Zamislite u 21. veku kada je tehnika uznapredovala da mi ne možemo da se informišemo o tome šta se dešava u zemlji, svetu ili da čujemo vremensku prognozu, pogledamo neki film. Čak sam zvao i predstavnike preduzeća ‘Emiosiona tehnika’ iz Beograda i tamo su mi rekli da je predajnik bio spržen, ali je popravljen. Njegov servis je, čini mi se da su tako kazali, koštao oko 30 hiljada evra, ali da nema dovoljno snage kada je u pitanju električna energija kako bi bio u funkciji „, ispričao je za Nova.rs Ocokoljić naglasivši da je popravka koštala sve građane Ivanjice.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, šezdesetih godina prošlog veka njegova porodica je imala TV i mogla da pogleda željene sadržaje, a sada nemaju signal. Jovan kaže da iz dana u dan leti muče muku, ponekad se slika pojavi na kratko, a onda opet nestane.

„Zbog ovog problema sam se obratio i predsedniku opštine Momčilu Mitroviću i išao kod njega. On je rekao da je to u nadležnosti ivanjičke ‘Elektrodistribucije’, zvao je predstavnike tog preduzeća dok sam bio u kancelariji, ali mu se, navodno, niko nije javljao. Suština priče je da svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, a nama, po svoj prilici, preostaje da uzmemo motke u ruke i isteramo ih EDB ili napravimo neku drugu pobunu, iako nam to nije cilj“, istakao je ogorčeno naš sagovornik.

Ocokoljić je dodao da njegov poznanik iz sela Prilike plaća čak tri strujna brojila, a TV signala nema.

„Ma to je bruka i sramota, moramo nešto da preduzmemo jer ovaj problem imamo već dugo. Ja neću da uvodim kablovsku televiziju i sebi, u ovim teškim vremenima, stvaram dodatni trošak, kada već uredno plaćam tv pretplatu, a ne znam zbog čega“, zaključio je on u izjavi za Nova.rs.

Skoro sličnu priču nam je ispričao i deda Milomir, koji leti odlazi iz Čačka na svoje imanje u Ivanjicu da sprema drva za zimu.

„Po ceo dan sam u šumi, spremam ogrev i kada se uveče vratim iz šume voleo bih bar vesti čujem. Međutim, nemam ni slike ni tona na svom televizoru. Mislim da ovo samo u Srbiji može da se dešava i nigde više u svetu. Jednom rečju – katastrofa“, rekao je za naš portal ovaj, skoro osamdesetogodišnjak.

Odgovor na pitanje kada će meštani Ivanjice i okolnih sela dobiti signal na svojim televizorima pokušali smo da dobijemo i od predsednika te opštine, Momčila Mitrovića, a on kaže da je za to zadužena ivanjička „Elektrodistribucija“.

„Mi smo locirali problem, jer u Ivanjici postoji hladnjača koja, čim se stavi u funkciju, odvuče mnogo struje sa repetitora Šutelj. Čak smo preporučili „Elektrodistribuciji“ da kablom premosti predajnik kako bi rešili taj problem, jer nema smisla da ljudi plaćaju pretplatu, a nemaju mogućnost da gledaju televiziju. To je zaista sramota“, izjavio za Nova. rs predsednik ivanjičke opštine.

Kako nezvanično saznajemo u ivanjičkoj „Elektrodistribuciji“, najveći problem predstavljaju oscilacije u naponu struje. Naši sagovornici su rekli da će pokušati da brzo otklone taj problem, podsetivši da u Ivanjici ima više predajnika, pa je potrošnja velika. Oni su, takođe, dodali, da je to ogromna investicija, te da su neophodne sve prateće dozvole kako bi Ivanjičani dobili tv signal na svojim aparatima. Međutim, da li će i kada ovaj problem biti rešen, pokazaće vreme.

Inače, opšte je poznata činjenica da žitelji gradića pored Moravice često ostaju bez struje, zbog loših vremenskih uslova, a, takođe, neretko im pregorevaju i kućni aparati, što su nam ranije potvrdili i u EDB.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare