Foto:Starsport/Pedja Milosavljević; Amir Hamzagić/Nova.rs; promo logo

Firma Prointer koje je svoje prostorije pozajmljuje Srpskoj naprednoj stranci za kol centar, iz kog se pozivaju građani i ispituju da li će glasati za naprednjake godinama je poznat javnosti. Pored toga što je ta firma povezana sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza, Slavišom Kokezom, povezana je i sa državnim institucijama preko javnih nabavki za koje je dobijala na milione evra.

Dunavska bb, preko noći je jedna od najpozantijih adresa u zemlji, nakon što je CINS objavio da se upravo tu nalazi kol centar Srpske napredne stranke u Beogradu. U prvi mah, možda je neko pomislio da je na tom mestu neki objekat koji naprednjaci iznajmljuju za potrebe sumnjivih predizbornih radnji. Međutim, na toj adresi nalazi se dobro poznata firma, može se reći jedna od omiljenih vlastima – Prointer.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Poslovi Prointera teški desetine miliona evra naših para

Tokom 2020. i 2021. godine, firma Prointer dobila je posao na 17 javnih nabavki, neke od njih samostalno, a neke u konzorcijumima sa drugim firmama.

Ugovore su Prointeru kao najboljem ponuđaču u tom periodu dodeljivali odreda Elektroprivreda Srbije, GSP Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Službeni glasnik, Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i Jugoimport SDPR, Sekretarijat za finansije grada Beograda, JKP Parking servis…

Predmeti nabavke bili su raznoliki – od laserskih štampača i skenera, preko usluga konsultovanja u vezi sa softverom i održavanja rada informacionih sistema, pa sve do – nabavke nameštaja za MUP.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Da rast Prointera koincidira sa dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, pokazuje podatak da je ta firma 2012. godine pobedila samo na jednom tenderu, a da već 2016. godine dobija 150 tendera. U periodu od 2019. do 2021. godine uvećala je profit za dva i po puta.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), u navedenom periodu firma je uvećala zaradu sa 26.351.000 dinara na 69.334.000 dinara.

Firma Prointer nastavlja da dobija višemilionske tendere i u narednom periodu, tako da od 18. januara 2022. godine, pa do 9. januara 2023. godine firme „Prointer web“ i „Prointer sistem“ (ćerke firme prim.aut) dobijaju čak 39 poslova od državnih preduzeća i institucija u vrednosti od 1.615.083.199 dinara, odnosno približno oko 13,69 miliona evra (bez PDV).

Veze sa Kokezom

Firma Prointer godinama u nazad povezivana je sa bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije i nekada istaknutim članom SNS Slavišom Kokezom, koji je nestao iz javnosti 2021. godine nakon što je saslušan zbog navodnih veza sa klanom Belivuka.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Mediji su preneli da je razlog privođenja Kokeze na saslušanje to što je Aleksandar Kajmaković, vlasnik brojnih klubova i restorana u Beogradu, a koji je saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored tih veza Kokezi se na teret stavljala i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je i saslušavan u SBPOK februara prošle godine. Takođe, protiv njega se vodi predistraga u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodinim nameštanjima utakmica.

Nakon saslušanja, prema saznanjima Nove, Kokeza je pobegao u inostranstvo.

Iako je Kokeza iz javnosti nestao pre dve godine, firma sa kojom je povezan nastavila je da dobija državne poslove. Očigledno je da je krajem 2023. godine dobila još jedan posao, ovoga puta stranački, a to je da prostorije svoje firme prenameni u kol centar Srpske napredne stranke.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare