Bratislav Gašić, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, u intervjuu za Objektiv iznela je niz optužbi na račun ministra Nebojše Stefanovića, pa i to da je neovlašćeno prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ukoliko je ovo tačno, postavlja se pitanje kako je to moguće jer prisluškivanje predsednika, bilo ono zakonito ili ne, nije moguće bez znanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kojom šefuje Bratislav Gašić.

Afera prisluškivanje predsednika Srbije godinu i po dana od otkrivanja nije dobila svoj sudski epilog. Ipak, Hrkalović, koja je svojevremeno slovila za najbližu saradnicu bivšeg ministra policije, sada vojske, Stefanovića, ističe da je direktno on prisluškivao predsednika.

„Nebojša Stefanović je ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice. Čitao je transkripte njegovih razgovora, mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega“, izjavila je ona u intervjuu za portal Objektiv.

Dijana Hrkalović Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

I pored upornog dovođenja u vezu sa prisluškivanjem Vučića proteklih meseci, kako od strane stranačkih kolega, tako i svojih nekada bliskih saradnika, Stefanović nijednom nije saslušan povodom tih navoda. Ipak, interesantno je i da prisluškivanje predsednika nije bilo moguće bez znanja BIA, pa se postavlja pitanje koliku odgovornost snosi i Vučićev bliski saradnik Bratislav Gašić.

Bratislav Gasic
Bratislav Gašić Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Sva prisluškivanja idu preko BIA, koja bi bila odgovorna ako su presretnuti razgovori predsednika u merama koje je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a kojim je u to vreme rukovodio Stefanović. Sa druge strane, za kontraobaveštajnu zaštitu predsednika zadužena je upravo BIA.

Potpredsednik Novog sindikalnog policijskog saveza (NSPS) Milan Dumanović ističe za Nova.rs da je pravo pitanje gde je BIA i šta radi.

Pročitajte još:

„Ako je BIA, koja je zadužena za kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, zaobiđena, postavlja se pitanje kako je to moguće? Njihov je zadatak da znaju tako nešto, te ako nisu, to je njihov propust i njihova odgovornost. Trebalo bi pitati Bezbednosno-informativnu agenciju kako je moguće da se ovako nešto desilo i da li je to zaista tačno“, kaže Dumanović.

Sa druge strane, ističe i da sam predsednik ima obezbeđenje, koje je moralo biti upućeno u sve nivoe njegove zaštite.

„Predsednik oko sebe ima obezbeđenje, šefa obezbeđenja koji mora da bude upućen u sve prstenove zaštite oko prvog čoveka države, te se postavlja pitanje kako je uopšte bilo moguće da bilo ko neovlašćeno prisluškuje predsednika a da se tako nešto ne zna“, pita se Dumanović.

Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da predsednika čuvaju takozvane „kobre“, odnosno Odred vojne policije specijalne namene, pa je za njegovu bezbednost zadužena i Vojno-bezbednosna agencija (VBA). VBA je, takođe, morala da zna za prisluškivanje.

Podsetimo, Hrkalović je u intervjuu za Objektiv iznela da se na optuženičkoj klupi nalazi zbog Nebojše Stefanovića, te da bi on trebalo da preuzme odgovnost za, kako je rekla, „svoja nedela“. Između ostalog, nekadašnja državna sekretarka MUP istakla je i da je Stefanović neovlašćeno prisluškivao predsednika, ali i da je montirao slučaj „Jovanjica“.

BONUS VIDEO: Vladimir Đukanović o ukidanju kućnog pritvora Dijani Hrkalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare