Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza kao da je u “zemlju propao” nakon što je u martu prošle godine dao ostavku na ovu funkciju. Od njega, ni o njemu, se reč nije mogla čuti gotovo godinu i po dana. Iako mu se na teret stavlja saradnja sa klanom Veljka Belivuka, ali i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je i saslušavan u SBPOK februara prošle godine. Iako se protiv njega vodi i predistraga u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica. Dok se sve to dešava Slaviša Kokeza je, kako saznajemo, u inostranstvu. Mesecima unazad.

„Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti”, napisao je Kokeza u saopštenju koje je pratilo ostavku na funkciju prvog čoveka FSS, 22. marta 2021. godine.

ssp kokeza
Slaviša Kokeza, bivši predsednik FSS

Posebno se osvrnuo na odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

PROČITAJTE JOŠ:

„Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam“, naveo je Kokeza.

Iako je u februaru iste godine saslušan u SBPOK i tom prilikom odbio poligrafsko ispitivanje.

Čovek u kojeg sam imao poverenje…

Mediji su preneli da je razlog privođenja Kokeze na saslušanje to što je Aleksandar Kajmaković, vlasnik brojnih klubova i restorana u Beogradu, a koji je saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, rekao da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Ministar policije Aleksandar Vulin s tim u vezi je rekao da je Kokeza odbio poligraf.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je Vučić.

Ne razume ni većina građana Srbije kako se ni dan danas nije do kraja rasvetlila uloga Kokeze u pomenutim aferama.

Milionski poslovi za Prointer sistem

Istovremeno su uprkos tome do javnosti stizale informacije, da firme koje su povezivane sa Kokezom i dalje dobijaju milionske ugovore za poslove sa državom.

Firma “Prointer sistem”, koja se godinama dovodi u vezu sa njim, a koja se zvanično vodi na Ivanu Rajić, u periodu između 2020. i 2021. godine dobilo je na desetine javnih nabavki – što samostalno, što u konzorcijumu sa drugim firmama.

Ugovore su Prointeru kao najboljem ponuđaču – samostalno ili u grupi – dodeljivali i Elektroprivreda Srbije, GSP Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Službeni glasnik, Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i Jugoimport SDPR, Sekretarijat za finansije grada Beograda, JKP Parking servis…

Malverzacije sa transakcijama ka FSS

A onda smo saznali da se protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije vodi predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka FSS-u i navoda o nameštanju utakmica.

Kako je saznao list “Nova” Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dalo je nalog policiji 6. aprila 2021. godine, za prikupljanje obaveštenja radi provere određenih navoda o transakcijama ka FSS-u i navodima o nameštanju utakmica.

Pomenuti izveštaj policije još uvek se čeka, a VJT je poslednju urgenciju poslalo 5. jula ove godine, u nameri da im se dostavi izveštaj.

Dok se sve to dešava Kokeza je, kako saznaje list “Nova” u inostranstvu. I to već nekoliko meseci.

Šta se sve proverava

Prema nezvaničnim saznanjima Nove, provere se odnose na donaciju FIFA i UEFA od 130.000 evra FK Bežanija, i navode da je pola te sume taj klub navodno „morao“ da „vrati“ FSS-u. Reč je o sumi od 65.000 evra.

Prema informacijama do kojih smo došli, proverava se i da li je bilo uplate od milion dinara na račun FK Bežanija, ko je uplatio i koji je bio osnov uplate, a koji su potom uplaćeni (milion dinara) FSS-u kao kazne.

BONUS VIDEO:b Nebojša Stefanović i Slaviša Kokeza rukovanje sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare