Foto:shutterstock

"U prvi dan nove školske godine, većina roditelja u Srbiji će ući sa novim zaduženjima, jer njihova primanja ne mogu da pokriju nikada veće troškove školovanja", navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

„Samo za dva kompleta udžbenika za dva osnovca (šesti i osmi razred) roditelji zbog poskupljenja od oko 17 odsto, moraju da izdvoje oko 40.000 dinara. Кada se na tu sumu dodaju najjeftiniji školski pribor, ranac, muzički instrument i patike, dolazimo do računice da roditelje dvoje učenika prvi dan besplatnog školovanja u Srbiji ne može da košta manje od 67.000 dinara. Zbog toga su roditelji najčešće prinuđeni da koriste čekove, kreditne kartice ili da uzimaju keš kredite, odnosno da se na različite načine zaduže kako bi pokrili ovaj veliki trošak“, navode iz DS.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz ove stranke ističu da država ne samo da nije obezbedila besplatne udžbenike i smanjila finansijsko opterećenje roditelja, nego je dozvolila divljanje cena na tržištu udžbenika, pa je njihova poskupljenje veće čak i od inflacije.

„Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke je pre godinu i po dana predložio realan plan kojim bi svaki učenik dobio besplatan komplet udžbenika. Nažalost, ovoj vlasti je profit izdavačkih kuća značajniji od interesa roditelja. I zato kao posledicu imamo da se danas udžbenici kupuju na rate, a stanovi u kešu“, poručuju iz DS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare