Foto: M.K./ATAImages; shutterstock; Union Europeenne / AFP / Profimedia; Alex Holland / Carte Blanche / Profimedia

Evropska komisija traži od Srbije da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

Iz te institucije su poručili da razgovaraju sa vlastima u Srbiji o tome “kako da postignu opipljive rezultate u prioritetnim oblastima, kao što je sloboda medija”, za koju kažu da je jedna od ključnih briga EU, prenosi N1. 

“Očekujemo od srpskih vlasti rezultate primene medijske strategije, u skladu sa obavezama koje su preuzete na najvišem nivou, kao i da stvore podsticajno okruženje u kome se sloboda izražavanja i sloboda medija nesmetano ostvaruju,” rekla je za N1 portparolka EU Komisije Ana Pisonero na pitanje N1 o nacrtu medijskih zakona u Srbiji i primeni medijske strategije.

Vlasništvo države nad medijima je posebna tema za EU Komisiju i oni očekuju “finalizaciju izrade medijskih zakona u skladu sa medijskom strategijom”, piše N1. 

“Pitanje vlasništva nad medijima od strane državnih preduzeća je još jedna oblast medijske strategije u kojoj očekujemo napredak u cilju obezbeđivanja fer konkurencije i zaštite medijskog pluralizma“, naglasila je Pisonero.

Inače, kako je N1 ranije pisao, članom 39. novog Predloga Zakona o javnom informisanju i medijima, država krši sopstvene propise. Jer, Medijskom strategijom koja je na snazi predviđeno je da država izađe iz vlasničke strukture u medijima. Podsećanja radi, to glasi ovako:

„Stiče se utisak da je država i dalje značajan akter na medijskom tržištu. Potrebno je okončati proces privatizacije izdavača u javnom vlasništvu, u cilju uspostavljanja jednake tržišne pozicije medija i sprečavanja neprimerenog uticaja na uređivačku politiku“. (Medijska strategija, 2020. godina).

Pisonero je dodala i da bi država trebalo da preduzme “hitne mere kako bi se suprotstavila anti-EU narativima, manipulacijama informacijama i mešanju sa strane“.

“Očekujemo i da medijski regulator REM počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat“, kažu u Evropskoj Komisiji za N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare