Građani Srbije s nestrpljenjem su očekivali novo obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na RTS-u u nadi da će konačno saznati šta se tačno desilo u nedelju u selu Banjska na severu KiM, kao i kakva je bila uloga potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u vatrenom obračunu Srba sa kosovskim policajcima. Ništa od toga nisu saznali…

Nove informacije koje smo čuli od predsednika jesu da je na barikadama kod Banjske bilo eksploziva povezanog žicama, da je na njih verovatno “naleteo” poginuli kosovski policajac i da Milan Radoičić nije ranjen.

Kejforov izveštaj sa barikada, kako je naveo predsednik Vučić, govori o tome da su vozila bila spojena starim eksplozivom i starim žicama.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije gost u emisiji Oko intervju na Radio televiziji Srbije Foto:Screenshot/RTS

„Ako bi neko došao teškim vozilima to bi eksplodiralo i sprečilo akciju uklanjanja vozila. Ovaj policajac je bio ranjen kada je naišao na tu žicu od eksploziva koja spaja ta vozila. Tada je došlo do razmene vatre. Ranjen je od eksploziva koji je postavljen“, rekao je Vučić.

Radoičić nije ranjen

On je demantovao da je potpredsednik Srpske liste, koji se inače nalazi na crnoj listi SAD i Velike Britanije, Milan Radoičić bio ranjen u pucnjavi. Vučić, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je Radoičić bio u Banjskoj. S obzirom na to da je kosovski ministar Dželjaj Svećlja objavio video iz dvorišta manastitra Banjska na kojem se, kako tvrdi, vidi i Radoičić.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

„Milan Radoičić se nikada nije skrivao, drugo je šta ja mislim i što ništa Srbiji ovo nije moglo da donese. On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Nije ranjen, sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori“, rekao je Vučić.

Govoreći o snimku koji je objavio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, a na kom se navodno vidi Milan Radoičić, Vučić je rekao da to nije snimak iz manastira Banjska, već snimak iz konaka.

„Da li je ili nije (autentičan snimak), to rade nadležni organi“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić se osvrnuo i na priču Svećlje da je jedan od ubijenih bio u obezbeđenju direktora BIA Aleksandar Vulina.

“Taj čovek je bio u Civilnoj zaštiti i kada je Aleksandar Vulin bio direktor Kancelarije za KiM. Išao je u Gračanicu i on je taj jedan dan bio u obezbeđenju“, rekao je Vučić, koji se zatim osvrnuo i na papir za koji je Svećlja rekao da je dokument Vojske Srbije, a odno si se na zaplenjeno oružje.

„Na tom dokumentu ne piše primopredaja, ali videćemo i to da li je falsifikat, to istražuju VOA i VBA“, rekao je Vučić i dodao da taj objavljeni papir nema nikakv revers ili primopredaju.

Pitanja bez odgovora

Ostala su bez odgovora mnoga pitanja.

Šta je radila grupa od tridesetak Srba, pod punom ratnom opremom, te noći u Banjskoj?

Šta se desilo sa onima koji nisu ubijeni niti uhapšeni te noći, odnosno, kako su napustili dvorište manastira i da li je država Srbija imala veze s tim?

Da li je na snimku iz Banjske zaista Milan Radoičić?

Ukoliko zaista nadležni organi budu ispitivali Milana Radoičića, možda ćemo saznati odgovore i na ova pitanja. Možda.

BONUS VIDEO: Snimak iz Banjske, na kojem je navodno Radoičić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare