Aleksandar Šapić i Goran Vesić Foto:Antonio Ahel/ATAImages/TANJUG/ PREDRAG MITIC

Iako je pre četiri godine utrošeno 2,4 miliona evra na rekonstrukciju bazena Tašmajdan, već su planirana nova sredstva u vrednosti od dva miliona evra za ponovne radove na beogradskom bazenu. Kada je prvi put rekonstruisan, smanjenja je dubina bazena zbog svetskih standarda, a sada će njegova dubina biti povećana. U vreme prve rekonstrukcije direktor "Tašmajdana" bio je Milan Novović, koji je neposredno nakon toga dobio novu i bolju poziciju u odboru direktora Infrastruktura železnica Srbije. Novović je odmah nakon dolaska SNS na vlast postao direktor "Taša", a nakon što je Vesić postao ministar u Vladi, prešao je u odbor direktora "Infrastruktura železnica Srbije".

Pre četiri godine, tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda i aktuelni ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić najavio je rekonstrukciju bazena „Tašmajdan“. Rekonstrukcija koja je počela 2019. godine, a završena 2020, bila je prema rečima Vesića „najveća i najtemeljitija“ od kada je Tašmajdan sagrađen.

„Ono što je zanimljivo biće smanjena dubina bazena, koja neće biti 4,8 metara već dva metra, što će i dalje omogućiti da se održavaju sva velika takmičenja, ali će on biti lakši za čišćenje, bezbedniji“, izjavio je Vesić krajem aprila 2020. godine.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Kako su tada saopštili iz SC Tašmajdan, izvedeni su planirani radovi na sanaciji školjke bazena, izradi novog, prohromskog, korita, prelivnih kanala i bazenske rasvete.

U vreme prve rekonstrukcije bazena direktor je bio Milan Novović. Iako nepoznat široj javnosti, Novović je kao direktor bazena morao da aminuje ovakve radove. Na čelu „Tašmajdana“ bio je gotovo 10 godina, a na funkciju je došao još davne 2013. godine, tačno godinu dana nakon što su naprednjaci preuzeli vlast.

Još za vreme Privremenog organa grada Beograda smenjeno je više čelnika 2013. godine, a među njima našao se i Goran Šormaz, direktor „Tašmajdana“. Upravo umesto njega, bez ikakvih objašnjenja postavljen je Novović, a bivši direktor je smenjen.

„Devetog decembra sam smenjen bez bilo kakvog obrazloženja i bilo kakvog razgovora sa Privremenim organom, mada sam biran na konkursu. Nije mi ponuđen bilo kakav drugi posao. Kako sam radio, najbolje je da nadležni pitaju zaposlene u Tašmajdanu i korisnike usluga“, naveo je Šormaz.

Konačno, nakon rekonstrukcije Novović je prešao na bolju poziciju – u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“.

U zvaničnoj biografiji koja je dostupna javno vidi se da je Novović po struci diplomirani inženjer poslovne informacije, a u Železnicama je izvršni direktor za razvoj, investicije i zajedničke poslove.

Do sada je radio je i u Gradskoj upravi, gde je bio zaposlen u Agenciji za poslovni prostor i u Odeljenju za zakup i pravne poslove.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

Prve rekonstrukcija bazena, kada je Novović bio direktor koštala je gradski budžet približno dva miliona evra, ali tu se nije završilo. Četiri godine kasnije, raspisan je tender za novu rekonstrukciju otvorenog bazena i bazenske tehnike.

Kako je navedeno u javnom pozivu, razlog za sprovođenje nabavke je što je prilikom poslednje rekonstrukcije otvorenog bazena 2019. godine, smanjena njegova dubina, pa ne ispunjava uslove za održavanje međunarodnih takmičenja u vodenim sportovima, u skladu sa FINA standardima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Zato je potrebno izvršiti nadvišenje postojećeg olimpijskog otvorenog bazena. Pored ovih radova, u sklopu izmena navedene nabavke, izvršiće se i rekonstrukcija bazenske tehnike, što podrazumeva nabavku i ugradnju elektrolizera, čime će se omogućiti sopstvena proizvodnja hlora, rekonstrukciju kompletne sale za filtriranje bazenske vode, zamenu 6 filtera za filtriranje bazenske vode, dozirnih pumpi, cevovoda, automatskih ventila, filtracionih pumpi, elektrorazvodnog ormana i drugo“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

To dovodi do apsurdne situacije. Iako postoje jasno definisani standardi za bazene, vlast je odlučila da za 4 godine potroši 4 miliona evra kako bi prvo smanjila, a potom povećala dubinu bazena. Montipajtonovski, ali preskupo jer je to novac svih poreskih obveznika.

Neozbiljno, nestručno ili neodogovorno deluju ovakvi potezi vlasti, o čemu govore i sagovornici Nove.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović na ironičan način kaže da je rekonstrukcija bazena „Tašmajdan“ primer radova kojih bi se postideo i Del Boj iz serije „Mućke.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Naime, Grad je pre 3 godine platio 2 miliona evra da bi se smanjila dubina bazena, a sada je plaća još 2 miliona da bi se vratila prvobitna dubina. Da nije tužno, bilo bi komično, ali će cenu od 4 miliona evra platiti svi Beograđani. Da li se radi o ljudskoj gluposti, pljački ili personalnom nadgornjavanja Vesića i Šapića – nebitno je, posledice su za enciklopediju bezobrazluka i izvlačenja para iz budžeta”, objašnjava Jovanović za Novu.

Kako tvrdi Jovanović, ovde je naručila glavni krivaca, ali poverenje ne ulivaju ni izvođač, firma STIM gradnja.

„Njoj je ove godine otkazan posao rekonstrukcije hotela Panonija u Bačkoj Topoli zbog nepoštovanja rokova, a pre par godina je postojala i kontroverza oko adaptacije javnih grada u Kikindi“, zaključuje Jovanović.

Pročitajte još:

„Čovek može samo da se zapita ko je ovde lud“

Odbornik u Skupštini Grada Marko Dimić kaže za Novu da posle ovakvih poduhvata gradske uprave koju je vodio Goran Vesić, a sada Aleksandar Šapić, čovek može samo da se zapita ko je ovde lud.

„Te 2019. nas je Goran Vesić ubeđivao da je bolje da bazen bude dubok dva metra, a ne preko četiri. Da će se tako uštedeti novac za grejanje, a da će bazen odgovarati svim FINA standardima. Sada nas njegov naslednik Aleksandar Šapić ubeđuje da dva metra nije dovoljno i da dubina mora da se poveća. Ova njihova genijalnost će Beograđane ukupno kostati 4,4 miliona evra. Da se čovek zaista zapita ko je ovde lud. I onda se neko pita kako se sa 2,5 puta većim gradskim budžetom nego pre deset godina gradi pet puta manje obdaništa nego u to vreme, a nema nijedne nove škole ili mosta“, zaključuje Dimić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare