Jadar Rio Tinto Aleksandar Vucic i Ana Brnabic
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Iskopavanje litijuma ponovo je tema broj jedan u Srbiji o čemu svedoči i dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd koji je došao na potpisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama. Pre ovog dokumenta, Vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić još 2017. potpisala Memorandum o razumevanju sa Rio Tintom, u kome je projekat “Jadar” prepoznala kao “prioritetni projekat geoloških istraživanja”.

Sve informacije o susretu Vučić-Šolc pratite na našem BLOGU UŽIVO.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić
Foto:MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom obraćanja medijama, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je projekta „Jadar“ veoma važan, te da je mnogo ljudi radilo na na njemu. On se zahvalio svima na marljivom radu, rekavši da je reč o dobrom projektu za Srbiju. Međutim, ostalo je pitanje kako je neko mogao da radi na ovom projektu, kad je on bio suspendovan od strane Vlade Srbije do ovog meseca. Projekat Jadar suspendovala je nekadašnja premijerka Ana Brnabić koja je ranije i potpisala Memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto.

Kako je počelo sve sa Rio Tintom

U Memorandumu koji je Vlada Srbije potpisala pre skoro osam godina, srpska vlast je izrazila spremnost da kompaniji Rio Tinto obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu litiijuma.

Tada, 2017. godine, šira javnost nije mnogo znala o planovima Vlade, a kada je sve izbilo na svetlost dana, usledili su masovni protesti širom Srbije, koji su u januaru 2022. rezultirali donošenjem Odluke o prekidu saradnje sa Rio Tintom.

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić se nedugo zatim “pokajao” i iste godine izjavio da je “ispao najgluplji predsednik na svetu”, jer je zemlja propustila šansu da zaradi milione i milione evra na iskopavanju i preradi litijuma.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Tanjug

„Ja sam jedini u ovoj zemlji koji se zvanično zalaže da koristimo litijum, jer smatram da mi ne treba da budemo jedine budale na svetu koje to neće. Baš me briga što će da me napadaju, šta mi mogu?! Da menjam Ustav zbog toga neću, poslednji mi je mandat, da me smene ne mogu, jer to narod ne da“, govorio je Vučić krajem 2022. godine kad je delovalo da projekta Jadar neće biti ništa.

Sledi “završnica” potpisa iz 2017. godine

Nova.rs je već pisala o potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i “Rio Tinto Minerals Developement Limited” i “Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd”.

U taj dokument naš portal je imao uvid, a potpisima tadašnjih državnih zvaničnika, država je pokazala spremnost da rudarskoj kompaniji omogući dobijanje potrebnih dozvola.

Podsećamo šta je tada potpisano.

PROČITAJTE JOŠ...

U Memorandumu se, između ostalog, ističe da je Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara klasifikovala projekat „Jadar“ kao prioritetni projekat geoloških istraživanja za Republiku Srbiju, te da je prepoznato da je kompanija „Rio Sava“ uložila značajna finansijska sredstva u geološka istraživanja jedinstvenog minerala jadarita u Republici Srbiji, kao i da su 4. jula 2011. godine, gradonačelnik Loznice (Vidoje Petrović prim. aut.) i “Rio Sava” potpisali Memorandum o razumevanju s ciljem poboljšanja međusobne saradnje.

Foto:Privatna arhiva

U Memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa „Rio Tintom“ i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekta projekta “Jadar”.

Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Navodi se da će ta radna grupa uključiti predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, poljoprivrede, finansija, Grada Loznice.

Vlada Srbije takođe je istakla, da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija, na centralnom i lokalnom nivou, u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda.

Vlast je ujedno izrazila i nameru da obezbedi stabilno investiciono okruženje za vreme trajanja projekta “Jadar” uz napomenu da će pristupiti pregovorima sa društvom “Rio Sava” o potencijalnoj realizaciji infrastrukturnih projekata neophodnih za ovaj projekat.

Podsećanja radi, upravo je direktor JP “Putevi Srbija” Zoran Drobnjak svojevremen izjavio kako je ta firma dala dozvolu kompaniji “Rio Sava” da podnese dokumentaciju za izgradnju pristupnih saobraćajnica do puteva koji bi vodili do rudnika.

Uz infrastrukturu, Vlada je iskazala nameru da radi na obezbeđivanju komunalnih priključaka za projekat “Jadar”, kao i da će, između ostalog, raditi na razvoju potencijalnih obrazovnih programa neophodnih za razvoj rudarskog sektora.

Ana Brnabic premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto
Ana Brnabić premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Vlada Srbije navela je da očekuje od kompanije “Rio Sava” da postupa u skladu sa internim smernicama, pravilima i procedurama u realizaciji projekta, nastavi sa geološkim istraživanjima i studijama ležišta “Jadar” i da u potpunosti i aktivno promoviše srpske i međunarodne standarde zaštite životne sredine.

Brnabićeva najavila da će projekat započeti 2023.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i „Rio Tinta“ potpisan je u julu 2017. godine, manje od mesec dana pošto je Ana Brnabić preuzela funkciju premijerke, a u ime države, paraf na ovaj dokument stavio je tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prilikom potpisivanja, Brnabićeva je rekla da će projekat “Jadar” značajno uticati na razvoj Loznice i okolnih mesta.

“Kompanija ’Rio Tinto’ je do sada uložila 90 miliona dolara u projekat ’Jadar’, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta”, navela tada Brnabić.

Foto: Nova.rs

Izvršni direktor kompanije „Rio Tinto Minerals Developement Limited“ Sajmon Trot rekao je, posle potpisivanja, da Memorandum o razumevanju predstavlja temelj za efikasniju razradu projekta “Jadar” kroz sve projektne faze.

“Na ovaj način dovodimo Srbiju i ’Rio Tinto’ korak bliže cilju – da postanemo vodeći izvor ponude za litijumom i boratima na svetskom nivou”, istakao je Trot posle poptpisivanja.

Tadašnji ministar i potpisnik Memoranduma u ime Vlade Srbije Aleksandar Antić, poručio je te 2017. godine kako je uveren da će posle ovog koraka biti ubrzane sve aktivnosti koje se tiču otvaranja rudnika i iskopavanja litijuma.

BONUS VIDFEO: Rio Tinto podneo krivične prijave protiv države Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare