Ana Brnabic premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto
Ana Brnabić premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Premijerka Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare da je Vlada ukinula Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana za projekat Jadar, kao i Odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju ovog projekta. Obe ove odluke Vlade objavljene su večeras u Službenom glasniku.

U Uredbi kojom se ukida prostorni plan za područje posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije minerala jadarita “Jadar” piše da će nadležni organi bez odlaganja “staviti van snage pojedinačne akte” koji su doneti radi realizacije prethodne Uredbe o prostornom planu.

Takođe, u Službenom glasniku objavljena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar.

Premijerka Ana Brnabić rekla je večeras da je što se tiče Rio Tinta sve završeno.

“Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji“, navela je Brnabić.

Nakon toga oglasila se kompanija Rio Tinto, koja je saopštila da je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke da je ukinut prostorni plan za Projekat “Jadar”, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

“Rio Tinto razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji”, saopštila je ta kompanija.

Inicijativa Kreni – promeni večeras je u Beogradu organizovala protest, a zahtev je da bude usvojena narodna inicijativa za stavljanje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na 20 godina.

BONUS VIDEO Savo Manojlović ispred Vlade: Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare