Kosovo zgrada Vlade
Kosovo zgrada Vlade Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova odobrila je zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za pružanje privremene i neposredne zaštite licima u opasnosti od unutrašnjih sukoba u Avganistanu, prenosi Gazeta ekspres. Još se ne znaju detalji o lokaciji smeštaja avganistanskih državljana, mogućem broju koji se očekuje, ali i kapacitetima kojima Kosovo raspolaže za njihov prijem.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da sa američkim partnerima i saveznicima, kosovski tim predvođen ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom i šefom kabineta premijera Ljuanom Daljipijem razgovara o detaljima smeštaja avganistanskih državljana.

„Kosovo ima SAD za svog glavnog saveznika i nezamenljivog strateškog partnera. Pitanje smeštaja izbeglica iz Avganistana, pored aspekta humanitarne solidarnosti sa naše strane, ima i dimenziju savezništva i partnerstva sa SAD, koje nas dosledno podržavaju i ovo je samo mali deo našeg doprinosa uprkos velikoj pomoći i podršci našem narodu“, rekao je Kurti.

Vlada Kosova nije odgovorila na pitanja Radio Slobodne Evrope o detaljima o lokaciji smeštaja avganistanskih državljana, mogućem broju koji se očekuje, ali i kapacitetima kojima Kosovo raspolaže za njihov prijem.

Dva centra za azil

Kosovo ima dva centra za tražioce azila, jedan u Maguri u opštini Lipljan, i jedan u selu Vranidol u opštini Priština.

Oba centra imaju mali kapacitet i u optimalnim uslovima mogu primiti najviše 100 ljudi.

Park inovacija i obuke u Prizrenu, koji je ranije služio kao nemački vojni kamp, površine 40 hektara i 52 objekta, pominje se kao moguće mesto za smeštaj.

RSE je kontaktirao predstavnike Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) koja upravljaja parkom, ali im je odgovoreno da nemaju komentar i da je smeštaj Avganistanskih državljana bilateralno pitanje između Vlada Kosova i SAD.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo za RSE, na ista pitanja.

Zeka: Kosovo može da prihvati izbeglice, ali na kratko

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka je rekao da su u vreme kada je on bio na toj funkciji u MUP-u 2019. godine radili na adaptaciji nekih objekata za izbeglice.

On je u izjavi za RSE rekao da adaptacijom tih objekata i dva centra za tražioce azila, Kosovo ima kapacitet za smeštaj najviše 3.500 ljudi.

Istakao je da Kosovo sa kapacitetima, kojima raspolaže, može da prihvati izbeglice ali ograničeno vremenski, tj kratko, kao tranzitna zemlja, a zatim u saradnji sa Evropskom unijom ili SAD odluči šta dalje.

Na Kosovu je 2017. godine bio veliki broj izbeglica iz bliskoistočnih zemalja a tadašnje vlasti su uveravale da imaju plan i da su voljne da ugoste više od 3.000 izbeglica ako se ukaže potreba.

Kosovo nije imalo veliki broj izbeglica, jer su izbeglice na Kosovu bile u tranzitu, za razne evropske zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare