Avganistan
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Evropska unija obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu, sada kada je pod kontrolom talibana, ali razmišlja o povećanju humanitarne pomoći zemlji razorenoj sukobima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je danas da se ne može „isplaćivati razvojna pomoć dok ne razjasnimo situaciju“ s liderima talibana.

On je, posle današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao da talibani moraju da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN-a i ljudska prava kako bi imali pristup sredstvima.

Borel je rekao da će se „humanitarna pomoć nastaviti, a možda ćemo i povećati“, s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, tekuću sušu i uticaj pandemije korona virusa.

Blok od 27 država obećao je oko 1,2 milijarde evra razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024 godine.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održali su danas hitne konsultacije o posledicama promene vlasti u Avganistanu i uticaju na bezbednosnu situaciju.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je pre sastanka da će se fokusirati na pitanje bezbedne evakuacije iz Avganistana građana EU i lokalnih saradnika i kako održati region stabilnim ako ljudi masovno napuste Avganistan.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar