Foto: FoNet

Skup podrške Ukrajini završen je u beogradskom Pionirskom parku, ispred zgrade Predsedništva, gde je par stotina okupljenih oko velike ukrajinske zastave, koji su se predstavili kao neformalna grupa ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore, iznela nekoliko zahteva. Oni su zatražili od političara iz Srbije da prekinu saradnju sa svim političkim partijama koje su pod direktnim uticajem Rusije, od medija su zatražili da ne poriču ratne zločine, od gradskih vlasti da uklone oznake "Z", koje koristi ruska vojska, sa javnih površina.

Od svih njih zajedno zatražili su da se uzdrže od širenja lažnih i neproverenih informacija i da jasno i nedvosmisleno osude rusku agresiju na Ukrajinu.

Foto: FoNet

Okupljeni su često uzvikivali „Ratu ne“, „Slava Ukrajini“, kao i brojne parole protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Skup je počeo na Trgu republike u 14 časova. Na spomeniku Knezu Mihailu je bio istaknut transparent na kome na ruskom jeziku pisalo „Ne ratu“, a odatle se i pošlo u šetnju beogradskim ulicama do Pionirskog parka.

Foto: FoNet

Nekoliko stotina građana koji su se nalazili ispred samog spomenika Knezu Mihailu nosili su brojne ukrajinske zastave i balone u bojama zastave, a istaknuto je bilo i nekoliko belo-plavo-belih zastava koje su postale simbol antiratnih protesta u Rusiji.

Foto: FoNet

Okupljeni su nosili i veliki broj transparenata, među kojima su se istakli: „Stop Putinu“, „Neka svetom vlada mir i samo mir“, „Pomozite nam da zaštitimo svoj dom“, kao i oni na kojima su se nalazile slike povređenih ljudi i razrušenih gradova.

Oni su preko razglasa naveli da je iz Ukrajine do sada izbeglo oko tri miliona stanovnika, kao i da je više miliona interno raseljeno.

Prisutnima se obratilo i nekoliko, kako su se predstavili, Ukrajinaca, Rusa i Belorusa, koji su bili jedinstveni u zahtevima da se rat zaustavi, dok su pojedini ispričali svoja iskustva bežanja od rata.

Na skupu je bila prisutna i nevladina organizacija „Žene u crnom“ sa transparentom „Stop ratu u Ukrajini“, članovi pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, kao i aktivistkinja Aida Ćorović.

Skup je obezbeđivalo nekoliko desetina policajaca u uniformi i civilu, koji su, dok se kolona kretala ka Pionirskom parku, privremeno zaustavljali saobraćaj.

BONUS VIDEO Harkov u plamenu posle granatiranja ruske vojske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar