Pregrupisavanje opozicije je u toku, trenutna situacija je takva da će organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” na decembarske izbore najverovatnije ići u jednoj koloni, Dveri i Srpska stranka Zavetnici će činiti drugu, a ostaje pitanje šta će biti s koalicijom NADA i Narodnom strankom Vuka Jeremića.

Prema informacijama “Nove” Narodna stranka intenzivno radi na tome da se napravi jedan blok desnice, odnosno da oni idu u koloni sa Dverima, Zavetnicima i koalicijom NADA. Ukoliko taj dogovor ne bude bio moguć, stranka Vuka Jeremića je u ovom trenutku bliža koaliciji sa liderima Nove DSS Milošem Jovanovićem i POKS Vojislavom Mihailovićem.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je do nedavno izgledala da će Dveri, Zavetnici i koalicija NADA nastaviti saradnju na decembarskim izborima, u ovom trenutku je verovatnoća da će oni ići u jednoj koloni mala.

Prema informacijama “Nove” Narodna stranka vodi razgovore i s jednom i s drugom stranom, u pokušajima da se ipak formira široka koalicija desnice.

“U trenutku dok proevropska opozicija vodi pregovore o jednoj koloni, bilo bi logično i da desnica nastupi na isti način. S tim ciljem vodili su se razgovori između Narodne stranke i koalicije NADA, ali i s drugom koalicijom koju čine Dveri i Zavetnici. NIje isključena mogućnost da se ipak dođe do dogovora”, kaže sagovornik “Nove”.

Ukoliko ne bude jedne kolone, Narodna stranka je bliže dogovoru o koaliciji sa Milošem Jovanovićem i Vojislavom Mihailovićem.

Miloš Jovanović, Vojislav Mihailović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Definitivna odluka mogla bi biti doneta do kraja nedelje, jer će u petak popodne najpre biti održano Predsedništvo Narodne stranke, dok je za nedelju zakazana Skupština. Reč je o sednici Skupštine koja je zakazana još u trenutku kad je bivši potpredsednik stranke, a aktuelni lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić najavio kandidaturu za predsednika Narodne stranke. U međuvremenu je Aleksić napustio Vuka Jeremića, osnovao svoju stranku, a na Skupštini bi sad trebalo biti najviše reči o nastupajućim izborima.

Formiranje lista u toku

Kad je sama desnica u pitanju “Nova” je već pisala da je dogovor između Dveri i Zavetnika s jedne i kolaicije NADA s drudge strane u ovom trenutku malo verovatan. Lider Novog DSS Miloš Jovanović je, prema našim saznanjima, u pregovorima o koaliciji odbio predlog da bude nosilac liste, kandidat za premijera i da koalicija NADA ima najveći broj mandata u parlamentu.

On je najpre u emisiji “Utisak nedelje”, a zatim i u intervjuu za “Novu” rekao da je razlog za njegovo premišljanje to što Dveri i Zavetnici zastupaju stav “da ovi odu, a da se oni ne vrate”, jer smatra da je u rušenju vlasti neophodna saradnja s proevropskom opozicijom.

Što se proevropske opozicije tiče, oni su sve bliži formiranju jedne liste “Srbija protiv nasilja”. Nedavna istraživanja koja su objavljena u javnosti, a pre svega ono koje je radla CRTA, pokazuju da birači ovog dela opozicije očekuju jednu listu, pa je došlo do premišljanja stranaka koje čine ovaj blok i intenzivnog rada na tome da se izađe u susret zahtevima njihovog biračog tela. Trenutno se među njima vode pregovori oko formiranja te jedne liste, ali i podele mandata među strankama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare