Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs

Govoreći o tome šta je za njega najveći prepreka za ujedinjenje desnice, lider Novog DSS Miloš Jovanović je rekao da je to saradnja sa proevropskim strankama, odnosno partijama koje su bile deo starog režima. On je, kako tvrdi, za saradnju sa svim strankama opozicije, a to bi u ovakvoj interpretaciji značilo da Dveri i Srpska stranka Zavetnici nisu. Oni, pak, juče nisu želeli konkretno da odgovore na jedno pitanje - da li ste ili niste otvoreni za saradnju s proevropskim strankama posle izbora?

Gostujući u “Utisku nedelje” predsednik Novog DSS Miloš Jovanović osvrnuo se na pisanje portala Nova.rs o tome da je upravo on najveća prepreka formiranju jedne kolone desnice.

On je rekao da je tekst pun neistina, a zatim tačku po tačku potvrdio gotovo svaku informaciju u njemu iznetu.

Između ostalog i da je on protivnik jedne kolone desnice na budućim izborima.

Miloš Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova

“Ako postoji čovek koji je hteo jednu kolonu gde su sve desne stranke to sam bio ja. S svim ovim strankama koje ste čak nabrojali (Dveri, Zavetnici). To se za sada ne dešava, pitanje je da li će se desiti, a iako se ne desi nije nikakva drama”, rekao je Jovanović praktično potvrđujući da od njihovog udruživanja nema ništa.

Zatim je otkrio i razlog.

“Ja samo jedno ne mogu da pričam u kampanji – da ovi odu, a da se oni ne vrate. Ne što nešto puno volim gospodina Đilasa, ja sam i njemu bio opozicija i mi ćemo u 90 odsto tema imati najveći teorijski i praktični sukob. Ali hoću da mogu da raspravljam sa svima u demokratskom društvu gde država nije zarobljena. Što se mene tiče samo taj prvi deo rečenice “da oni odu” je danas značajan”, objasnio je Jovanović.

Zatim je potvrdio i da mu je fokus na Beogradu, a ne na republici, što piše u tekstu Nova.rs. Samo se nije oglašavao oko toga šta mu je sve nuđeno kako bi se formirala ova jedna kolona. Odnosno nije demantovao saznanja Nove da su to bili prvo mesto na listi i najveći broj poslanika u ukupnom broju osvojenih mandata.

Dok Jovanović istovremeno demantuje i potvrđuje saznanja Nove, šta je sa Dverima i Srpskom strankom Zavetnici?

„Probriselska opozicija kao nevesta“

Na pitanje da prokomentarišu naode Miloša Jovanovića i kažu da li je za njih moguća saradnja sa proevropskim strankama, ni Boško Obradović ni Milica Đurđević Stamenkovski nisu dali konkretan odgovor.

Lider Dveri Boško Obradović je na ovo pitanje rekao sledeće:

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nacionalno okupljanje na čelu sa Srpskom strankom Zavetnici i Srpskim pokretom Dveri, uz podršku istaknutih srpskih intelektualaca kao što su prof. dr Miloš Кović i prof. dr Ratko Ristić, najvažnija je nova vest na srpskoj političkoj sceni. Posle samo dve nedelje beležimo dvocifreni rejting i postali smo druga najjača politička snaga. A tek smo počeli i očekujemo dalje širenje nacionalnog okupljanja. Tu najiskrenije vidimo najpre srpsku koaliciju NADA koju čine NDSS i POКS, ali i mnoge druge. Zajedno smo jači, a naša politika postaje presudan činilac za formiranje budućih vlasti na svim nivoima. Tu više nema mesta ni za kakve sujete, tu su manje važni lideri i stranke i njihovi interesi, a u prvi plan dolazi nacionalno okupanje oko vrednosti i programa. Ovaj savez ukida monopole bivšeg i sadašnjeg režima i postaje novi politički pol kome gravitira sve veći broj stranaka, udruženja i uglednih javnih ličnosti. Nastavljamo tim putem”, rekao je Obradović, ignorišući deo pitanja oko saradnje s proevropskom opozicijom nakon izbora.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da neće pretvarati kampanju u “latino ili indijsku sapunicu, u kojoj je probriselska opozicija glavni protagonista odnosno nevesta za koju se traži poželjni neženja”.

Foto:Ana Paunković/FoNet

“Naš cilj je odbrana Srbije – kroz promenu politike i vlasti. I očekujemo podršku naroda za tu ideju i viziju. Odnos prema EU duboko je oštetio poziciju i snagu Srbije, stoga ostatku opozicije preporučujemo da politike usklade prema državnim interesima srpskog naroda, a ne briselske administracije. I da prestanu da kopiraju SNS tu temu. Zadatak opozicije je da kanališe nezadovoljstvo naroda, a ne da se kandiduju pred Briselom kao veći poslušnici od SNS. Na narednim izborima imamo ambiciju da zajedno sa brodom referendumski odbacimo briselske ultimatume”, rekla je Đurđević Stamenkovski, a zatim je i ona, kao i Obradović, još jednom pozvala Miloša Jovanovića na ujedinjenje desnice.

“Nacionalno okupljanje nije konzervirano kao predizborni format, niti je zatvoreno uopšte, a to znači da se radi o dugoročnom političkom savezu i brendu, koji je otvoren za širenje i jačanje strankama i pojedincima, uključujući i našeg saborca Miloša Jovanovića i članstvo Novog DSS. Ideja i jeste da se udruže strukture i pojedinci koji sebe prepoznaju kao srpsku državotvornu snagu. Narod ne očekuje da Nacionalno okupljanje bude bilo čija pomoćna ili dopunska politička snaga, ni probriselskom režimu, ni probriselskoj opoziciji. Narod prepoznaje ovu ideju kao pokretačku i vodeću snagu. A na nama kao predvodnicima takvog pokreta je da preuzmemo odgovornost”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare