Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je svoje koalicione partnere i rekao im da se pripreme za izbore nakon Svetog Nikole, odnosno 19. decembra, saznaje Nova.rs. To se odnosi na redovne lokalne, pokrajinske, ali i vanredne parlamentarne izbore. Kada je reč o vanrednim beogradskim izborima, oni su i dalje na „čekanju“ jer nema dogovara između Vučića i gradonačelnika Aleksandra Šapića, a Vučić ne sme da rizikuje i izgubi Beograd.

Kako tvrdi izvor Nove blizak SNS, Vučićev cilj je da definitivno spoji lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore.

“Vučić ih je sve pozvao i obavestio da se pripremaju za izbore. Bio je jasan oko toga za koje izbore bi trebalo da se spremaju. Rekao je da će sigurno ići na vanredne parlamentarne izbore, što bi značilo da će uskoro doći i do ubrzanog raspuštanja skupštine. Nama svakako idu redovni lokalni i pokrajinski, pa će ih spojiti sa parlamentarnim“, objašnjava izvor Nove.

Beograd i dalje na čekanju, Vučić još uvek nema dogovor sa Šapićem

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Kada je reč o održavanju vanrednih beogradskih izbora, o njima Vučić nije obaveštavao koalicione partnere. Prema rečima sagovornika Nove, izbori u glavnom gradu i dalje su „na čekanju“ jer još uvek nema dogovora između Vučića i Šapića, tvrdi izvor Nove.

„Nema još uvek dogovora između njih. Predsednik je rekao svima u koaliciji da će im naknadno javiti kakav je plan za Beograd, jer se još uvek nije dogovorio sa Šapićem. Gradonačelnik neće da podnese ostavku, pa zbog toga još uvek čekamo instrukcije za Beograd“, objašnjava izvor Nove blizak SNS.

Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kao što je Nova ranije objavila, Šapić nije spreman da podnese ostavku i ide na vanredne izbore. On želi pun mandat na čelu glavnog grada, što je prema saznanjima Nove jasno podvukao i predsedniku Vučiću.

Naime, u slučaju vanrednih izbora u Beogradu Aleksandar Šapić bi mogao da na izbore izađe sam i zatraži i dobije podršku desničarskih partija. sa tim Vučić ne želi da rizikuje.

Vućić trči trku na lokalu sa nacionalnog nivoa

Politikolog Dušan Milenković kaže za Novu da će Vučić kroz vanredne parlamentarne izbore i kampanju na nacionalnom nivou nastojati da poboljša rezultat na lokalnim izborima.

„Vučić je u izbornoj noći, a kasnije i Ana Brnabić u svom ekspozeu za svoj mandat, najavio da su će ovaj saziv parlamenta trajati do proleća 2024. godine. Jeste Vučić imao različite izjave nakon toga, ali i njegove kolege iz partije koji su pokušali da zamute vodu i priprete da će biti izbora pre proleća, ali je činjenica da je Vučić rekao da će mandat parlamenta trajati do 2024. godine“, objašnjava sagovornik Nove.

Foto: N1

Milenković napominje da će se na proleće biti održani redovni pokrajinski i lokalni izbori, koji će prema njegovim rečima biti drugačiji od prethodnih.

„Opozicija ih neće bojkotovati i ipak se klatno malo pomerilo ka opoziciji jer svi događaji od 2022. godine, dakle od prošlih izbora, malo po malo krnjili su vlast SNS pogotovo u Beogradu. To znači da pokrajinski i lokalni izbori mogu da donesu drugačiju situaciju nego prošle godine, odnosno da SNS može da ima vlast u manjem broju opština nego što ima sada. Verujem da je Vučićev cilj broj jedan da očuva što više opcija u svojoj vlasti, a jedini način da to uradi je da Vučić trči tu trku sa lokalnim samoupravama. On će trčati tu trku tako što će raspisati parlamentarne izbore. U tom slučaju će imati jednu jaku nacionalnu kampanju sa kojom može da poveća rezultat koristeći svoje ime i prezime. Vučić je mnogo popularniji od SNS, a verovatno je i u mnogim opštinama ta razlika i veća“, zaključuje Milenković.

Vučić već krenuo u kampanju, Šapić ga prati u stopu

Iako neće biti formalan kandidat na izborima jer obavlja predsedničku funkciju, Vučić svakodnevno obilazi Srbiju i priprema teren za izbore. On otvara mostove, puteve, bolnice, razgovara sa građanima i svakodnevno u svojim obraćavanjima najavljuje nove investicije kako bi doneo dobre vesti svojim glasačima.

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll

O izborima je govorio i lično predsednik, a prethodne nedelje je poručio da će oni biti brže nego što ljudi misle i da će vlast ponovo pobediti.

„Ja to slušam već danima. Pre 15 dana su mi pretili da će stati Srbija ako raspiše izbore. Oni misle da kad oni stoje svi ostali stoje. Pa kažu da ćemo imati narod na ulicama ako raspišemo izbore. Juče potpuno promenili mišljenje, sad hoće izbore po svaku cenu. I šta ih briga i niko ih ne pita kako to u 10 ili 15 dana sve promenite. Ako budu jasno izrazili volju i želju za izborima, da poručim nedvosmisleno, i ako kažu da ih hoće što pre, imaće ih i brže nego što su mislili. I izgubiće opet i izgubiće još ubedljivije nego prošli put, jer narod ne možete da prevarite“, rekao je Vučić.

Osim Vučića, popularnost među biračima pokušava da podigne i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Praktično od dolaska na čelo grada, Šapić je pokrenuo niz projekata i izdvajanja koji su imali za cilj da ga približe građanina. Doneo je odluku o besplatnim udžbenicima i vrtićima, uveo besplatne časove engleskog jezika za predškolce, bazene tokom leta, a kroz projekat Beogradske kartice najavio i niz drugih pogodnosti za Beograđane.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Šapić je iskoristio recept sa Novog Beograda, gde je koristio slične metode, s razlikom što Vučić nije s oduševljenjme posmatrao njegove populističke poteze u glavnom gradu.

Da Šapićev imidž u SNS nije na zavidnom nivou potvrđuju i ranije pisanja Nove, gde smo objavili da Šapić ima spreman plan b ukoliko naprednjaci ne žele da ga ponovo kandiduju za gradonačelnika. Prema saznanjima Nove, taj plan bi značio saradnju sa desničarskim partijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar