Iako Aleksandar Vučić iznova ponavlja da je spreman na izlazak na vanredne beogradske izbore, koje opozicija svakodnevno traži, izlazak na birališta u Beogradu i dalje je neizvestan. Prema rečima sagovornika Nove iz SNS, razlog oklevanja Vučića da se odluči na beogradske izbore leži u činjenici što postoji faktor gradonačelnika Aleksandra Šapića, koji ne želi da podnese ostavku. Prvi čovek Beograda bi u slučaju gubitka podrške naprednjaka, kako navode izvori našeg portala iz SNS, krenuo u pravljenje zasebne opcije uoči izbora, a deo njegovih odluka u glavnom gradu poput besplatnih udžbenika i vrtića samo su priprema kod biračkog tela pred izbore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata, još kao lider naprednjaka, najavio da će biti vanrednih beogradskih izbora. To je bio i epilog sastanka sa liderom Stranke slobode i pravde (SSP) u aprilu 2022. godine, nakon čega se verovalo da će se na birališta najkasnije do kraja godine. Skoro godinu i po dana kasnije situacija je identična, nepromenjena – izbora nema, a Vučić poručuje da je samo potrebno da ih opozicija traži, ali da njih izbori ne zanimaju, već samo nasilno preuzimanje vlasti.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predstavnici opozicije kao odgovor u više navrata poručivali su da spremni na vanredne izbore u glavnom gradu, ali da Vučić okleva jer zna da će ih izgubiti. To su delimično potvrdila i istraživanja javnog mnjenja, koja daju velike šanse opoziciiji da preuzme vlast u prestonici, ukoliko ujedinjena stane na crtu Vučiću, odnosno gradonačelniku Aleksandru Šapiću.

Kako Nova saznaje od izvora iz vrha SNS u glavnog gradu, upravo je Šapić jedan od ključnih faktora zbog kojeg Vučić ne želi da se odluči za izlazak vanredne beogradske izbore. Prema njegovim rečima, Šapić neće nikada prihvatiti odluku da podnese ostavku na mesto gradonačelnika.

Aleksandar Šapić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Vučić s razlogom ne prihvata da se ide na vanredne izbore u Beogradu, jer mu u toj nameri Šapić kvari planove. On je više nego jasno rekao da neće da podnese ostavku na mesto gradonačelnika i da smatra da dobro radi svoj posao. Nije tajna da on nema velike simpatije unutar stranke, ali to ga ne sprečava da se na ovaj način pozicionira. U svakom slučaju, od Šapićeve ostavke neće biti ništa, jedina opcija je da ga smene“, kaže sagovornik Nove blizak SNS.

Ipak, prema rečima našeg izvora, scenario sa smenom Šapića bi mogao da bude problem, kako za Vučića, tako i za Srpsku naprednu stranku.

Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Ukoliko se desi da se SNS odrekne Šapića, vrlo lako može da se dogodi da on formira svoju opciju pred beogradske izbore i da samostalno izađe na njih. Zbog toga on ‘bilduje’ svoju podršku, što svakako smeta ostatku stranke. Mogli ste to da vidite kad je doneta odluka o uvođenju besplatnih udžbenika i vrtića u Beogradu. Ta mera nije promovisana u medijima koji su naklonjeni vlastima na način kako bi to inače radili, što je jasan signal da ‘nekome’ smeta njegovo ponašanje i postupci. Svi znaju da je to Šapićeva priprema terena za naredne izbore zbog čega Vučić okleva i čeka. Šapić bi mogao da mu odnese nemali broj birača, samim tim verovatno i većinu u Beogradu“, nema dilemu izvor Nova.rs.

Vučić i Šapić u tihom ratu, naprednjaci u glavnom gradu okreću leđa gradonačelniku

Kao što je Nova i ranije pisala, Šapić je već dobijao određene poruke i signale iz vrha SNS. Određene trzavice u odnosu dva Aleksandra (Vučića i Šapić prim. aut) pojavili su se zbog odluke oko komemoracije Milutina Šoškića u Skupštini Grada, da njihov odnos dodatno eskalirao nakon odluke gradonačelnika da omogući besplatne vrtiće i udžbenike najmlađim Beograđanima.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Pre nego što je usvojen novi budžet Beograda za 2023. godinu, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić saopštio je da će Grad pokriti troškove besplatnih udžbenika za sve osnovce u glavnog gradu, ali i vrtiće za najmlađe stanovnike Beograda. Ovakvu odluku deo javnosti tretirao je kao populističku, s obzirom na to da je gradonačelniku funkcija dovedena u pitanje istog trenutka kad je na nju došao, pa se veruje da je ovo pokušaj da pridobije određene poene kod biračkog tela uoči izbora.

S druge strane, lider naprednjaka, takođe poput Šapića sklon populističkim merama, zamerio je svom stranačkom kolegi na ovoj odluci.

PROČITAJTE JOŠ...

Od tada, dva Aleksandra se retko sastaju, a još ređe pružaju međusobnu podršku jedan drugom.

Podršku gradonačelniku nisu pružili ni tokom brojnih afera u kojima se direktno dovodio u vezu bivši vaterpolista i prvi čovek Novog Beograda. Naprednjaci nisu Šapića branili u javnosti za vreme afere sa nelegalnom gradnjom vile na Bežanijskom kosi i u Trstu, ali ni kada je objavljen snimak na kojem se čuje kako njegov šef kabineta preti direktoru Kentkarta i nudi mu nameštanje tendera u zamenu za sporazumni raskid ugovora sa turskim partnerom.

„Ako nećete da me pratite, slobodno možete da odete“

Tokom svih ovih afera vrh SNS nije organizovano pružao podršku gradonačelniku. Naprotiv, osim izjave predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića koji je poručio da ako je bilo kršenja zakona, mora i da se odgovara, što je slično rekao i poslanik SNS Vladimir Đukanović, SNS je proglasio omertu na podršku ili kritiku Šapiću.

Osim toga, neretko dolazi do sukoba između Šapića i naprednjaka u glavnom gradu. Jedan od najupečatljivijih primera je ostavka najaktivnijeg poslanika SNS u Skupštini grada Nemanje Joksimovića u aprilu ove godine. Kako je Nova ekskluzivno objavial, Joksimović je napustio odborničku grupu i podneo ostavku zbog toga što nije zadovoljan kako funkcioniše rad gradskog parlamenta.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Izvor Nove kaže da je pre nekoliko meseci održan sastanak beogradskih naprednjaka, gradonačelnika Aleksandra Šapića i poverenice za Beograd Ane Brnabić. Traženo je da se prekine sa praksom da zasedanja traju tokom celog dana, ali od tada se ništa nije promenilo.

Konačno, Šapić je nedavno imao buran sastanak sa gradskim većnicima, gde je najviše kritikovao rad onih činovnika koji dolaze iz SNS. Govorio je da će u svojoj borbi ići do kraja, a da ukoliko ne mogu da ga prate, mogu slobodno da napuste njegov tim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare